januar 2

0 comments

Min kat hoster. Det lyder som der er slim i halsen

Min kat er for nylig begyndt at hoste. Det lyder som slim i halsen. Hvad kan der være galt med hende…

Din kat er muligvis forkølet

Infektioner i hals og næse er den mest almindelige årsag til hoste hos katte. Katte kan få en række bakterie- og virusinfektioner, der giver symptomer som vi smalet kalder forkølelse.

Hvor alvorlig det er, afhænger helt af den infektion, katten har fået. Nogle gange giver det høj feber og så vil katten ikke spise og sover meget. Andre gange sætter det sig ikke så hårdt.

Astma er også en mulig årsag hosten, selvom det ofte ikke giver slim i halsen. Du kan læse at du bør ved om astma hos katte her…


Kan katte hoste af orm?

Katte kan have en lungorm, der giver dem hoste. Det er ikke den samme som de orm, der kaldes hjertelungeorm hos hunde. Kattens lungorm giver en mild for for tør hoste, der tilgengæld kan være meget længe – det virker næsten om kronisk astma.

Tarmorm som bændelorm og spolorm giver normalt ikke hoste selvom det teoretisk er muligt, at de kan lave en såkaldt “fejlvandring” til lungerne. Det forekommer yderst, yderst sjældent.

Kattens lungorm skal behandles efter en særlig protokol, så det hjælper ikke blot at give den en almindelig ormkur. Diagnosen skal stilles med afføringsprøver og derefter behandles målrettet.


Hoste og nysen er fremmedlegemer

Støv, stofrester eller stumper af legetøj i næsen kan få katte til at nyse og hoste ret betydeligt. Nogle gange har de helt til selv at få det ud, men andre gange skal de i narkose, og have hjælp hos dyrlægen.

julekalender for hund og katte, her med et billede af en kat, der sover ved juletræet

Spørg Dyrlægen

…for dyrenes skyld

Andre mulige årsager

Det er ikke ualmindeligt for katte at få græsstrå i næsen. Det giver oftest voldsom hoste og nysen. Det bliver ikke bedre før det kommer ud

Katte kan også have problemer længere ned i luftvejene. For eksempel giver både astma og lungebetændelse også hoste.

I mange tilfælde kan med ved en klinisk undersøgelse af katten afgøre om problemet sidder i halsen eller længere nede. Det kan også være med til at bestemme den bedste behandling.

Vi ved desuden, at katte kan smittes med Ny Corona/Covid-19. Det kan du læse mere om her…


Kan en kat trække vejret gennem munden?

Katte kan godt trække vejret gennem munden, men det er besværligt for dem, og de vil helst ikke. Katte kan halse som hunde, hvis det er stresset eller bliver forskrækket. I alle andre tilfælde er det et alvorligt symptom på luftmangel, hvis en kat trækker vejret med åben mund.

Ved nogle typer forkølelse, kan katte blive så tilstoppet i næsen, at de slet ikke kan få luft ind den vej. Katten vil ofte kæmpe for at luft inden uden at bruge munden og kan se næsten panisk ud. Selvom disse ikke ikke bliver kvalt, har de stadig brug for hjælp.


Tags

Infektion, Luftvejssygdomme


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page