Hvorfor slikker og bider min hunkat alt sin pels af?

Min hunkat slikker sin pels af. Hun har ikke lopper eller nogen sår! Dyrlægen gav Zylkene-piller, som skulle hjælpe…

(Udgivet januar 2012, seneste opdateret januar 2019)

Jeg har en Hellig Birma hunkat som lige er blevet 4 år. Hun slikker alt sin pels af, og jeg føler ikke det vokser ud igen. Dyrlægen gav Zylkene-piller, som skulle hjælpe, men det synes jeg ikke, det har.

Hun har ikke lopper eller nogen sår! Så synes det er vildt mærkeligt. Hun har ingen pels ved starten af halen og for og bagben. :/

Er der ikke noget man kan gøre? Smøre noget på eller noget?

Oplyst: 4 år gammel, kat, Hellig Birma

Skrevet af: Anonym

Lopper, når der ikke er lopper

Som dyrlæge finder jeg kun lopper og sår på ca. hver anden kat, der rent faktisk har lopper. Det er altså kun ca. halvdelen af kattene, vi kan finde lopper på.

Jeg ved det fordi det virker at give de katte en passende god loppekur.

Det er kun 5 % af lopperne der er på katten. De sidste 95 % i hjemmet. Har der kun været et par enkelte lopper på din kat og hun slikker sig meget, er det mest sandsynlig I slet ikke kan finde lopperne.

Har hun fået én type loppekur for nylig plejer jeg at skifte til en anden type. Det er ikke nødvendigvis fordi én type, virker bedre end en anden, men biologi er forskellig og nogle gange skal man forsøge med et alternativ.

 

Stress-betinget slikkeri

Hvis man går ud fra at katten ikke har medicinske sygdomme eller parasitter som f.eks. lopper, kan det skyldes stress. Det er en slags stereotyp handling, som katten gentager igen og igen for at berolige sig selv eller fordi den ikke ved hvad den ellers skulle gøre.

Jeg forestiller mig, at det er dét din dyrlæge har tænkt ved at give dig Zylkene.

 

Hvorfor er katten så stresset?

Dit næste spørgsmål vil måske (naturligt nok) være: Hvorfor er katten så stresset? Og det kan der være uendeligt mange forklaringer på. Oftest skyldes det andre katte. Enten nogen din hunkat er sammen med eller nogen den kan se i haven. Det kan også skyldes ændringer i familien f.eks. nye børn eller en ny kæreste. Ellers kan det være mere simple ting som nye møbler. Listen er lang.

 

Behandling af stress hos katte

Den mest oplagte behandling er at forsøge at finde årsagen og fjerne den. Det kan man ikke altid og man prøver derfor med blandt kosttilskud og feromon-fordampere som Feliway.

I de mest udtalte tilfælde kan man også bruge antidepressiv medicin: ”Lykkepiller” – men altså ikke uden at være 110 % sikker på at katten ikke har lopper.

 

Andre sygdomme der kan gøre en kat pelsløs på maven

For ikke så lang tid siden havde jeg en anden kat til kontrol på dyreklinikken. Den kat havde også længe været pelsløs på maven og lårene. Loppekur og stress-dæmpende midler havde ikke hjulpet, og vi havde lidt givet op på den del.

Katten kom nu til behandling af nogle dårlige tænder, da den havde udviklet paradentose på flere af dem. Tænderne blev renset op og de dårligste tænder trukket ud. Efter narkosen livede katten meget op og blev glad igen og ved kontrollen 12 dage efter behandlingen, var pels begyndt at vokse ud igen.

Det er pudsigt og måske blot en tilfældighed. Jeg kan i hvert fald overhovedet ikke love at din kat stopper med sit pels-slikkeri hvis den får ordnet tænder. Det fortæller dog at katte ofte putter med deres problemer og nogle gange giver udtryk for dem på (for os) besynderlige måder.

Vores teori er, at denne kat havde det skidt og måske havde smerter i munden. Det skulle man tror afholdt den fra at slikke sig, men i stedet havde den fundet trøst ved at “ae” sig selv.

Samlet set betyder det blot at man måske skal lede efter forklaringen et helt andet sted end i hjernen eller i pelsen.

Allergier er også en mulighed. Katte kan nemlig også blive allergiske, men det kræver at man går grundigt tilværks. Du kan blive meget klogere på allergi hos katte i den her artikel…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Adfærdsændringer og stressreaktioner hos katte, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Parasitter


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld