Blærebetændelse og urinvejsinfektion hos katte kaldes FLUTD

Blærebetændelse og urinvejsinfektion hos katte kaldes FLUTD

Blærebetændels og urinvejsinfektion og andre urinvejsproblemer kaldes samlet FLUTD hos katte.

– om urinvejsinfektion og krystaller i urinen

Blærebetændelse og urinvejsinfektion hos katte kaldes samlet for FLUTD. FLUTD kan have mange forskellige årsager, men det mest almindelige er blærebetændelse som følge af krystaller.

(Udgivet juni 2010, senest opdateret januar 2018)

Katte kan også få urinvejsinfektion. Klassisk set skyldes det infektion med f.eks. bakterier eller svamp. Hos katte kommer det dog oftest som følge af noget andet.

Blærebetændelse hos katte kan have forskellige symptomer. Ofte kan katten ikke tisse selv eller har meget svært ved det, og der kan være blod i urinen.Symptomer på blærebetændelse og FLUTD

Symptomerne er ofte de samme for de forskellige typer urinvejsproblemer. Man kan derfor sjældent kende forskel alene ud fra kattens symptomer. Katten kan f.eks. have ét eller flere af følgende symptomer:

 • Besøger kattebakken oftere end normalt – i nogle tilfælde helt op til 10 eller 20 gange om dagen.
 • Har besværet vandladning. Katten kan kun klemme ganske lidt urin ud eller kan måske slet ikke tisse.
 • Forsøger at tisse andre steder. Det kan f.eks. være lige ved siden af kattebakken, i sengen, i vasketøjet eller lige midt på gulvet.
 • Der kan være synlige spor af blod i urinen. Urinen skifter farve til brun, orange eller rød.
 • Klager sig eller har smerter, både når katten forsøger at tisse eller mellem vandladningerne.

 

Årsager til blærebetændelse og FLUTD

Samlet kalder man kattens urinvejsproblemer: Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). Der er flere forskellige grunde til urinvejsproblemer hos katte. Klassisk blæreinfektion er blot én af flere muligheder:

 • Krystaller i urinen – også kaldet blærekrystaller eller blæregrus. De mest almindelige hos katte i Danmark er de såkaldte struvit og oxalat.
 • Idiopatisk blærebetændelse (idiopatisk cystitis). Dette er en irritationstilstand i blæren og urinrøret uden kendt og forklarlig årsag. Denne form for blærebetændelse er forholdsvis hyppig hos katte.
 • Urinvejsinfektion / infektiøs blærebetændelse. Med den betegnelse mener man ofte en urinvejsinfektion med bakterier. Det er forholdsvis sjældent hos katte. Kun ca. 2 % af de katte, der har symptomer på blærebetændelse, har bakterier i blæren.
 • Stressbetinget blærebetændelse. Nogle katte er meget følsomme overfor selv ganske små ændringer i deres hverdag.
 • Urinafmærkning. Katte bruger normalt deres urin til at afmærke dele af deres territorium, og de kan finde på at gøre det indendørs. Det er et mere adfærdsmæssigt problem end regulær urinvejsinfektion.
 • Andre mere sjældne årsager som f.eks. svampeinfektioner, cancer og andet.

 

Undersøgelse for blærebetændelse og urinvejsinfektion (FLUTD)

Struvitkrystaller i urinprøve fra en kat med FLUTD

Struvitkrystaller i urinprøve fra en kat med blærekrystaller

Der er flere muligheder for at indkredse årsagen til urinvejsinfektion og blærebetændelse. En eller flere af disse undersøgelser vil typisk være nødvendig for at stille en præcis diagnose:

 • Klinisk undersøgelse, hvor katten mærkes igennem og får taget temperatur.
 • Undersøgelse af en urinprøve: Kemisk analyse, bestemmelse af vægtfylde og mikroskopisk undersøgelse af bundfaldet.
 • Blodprøve f.eks. for at vurdere nyrernes funktion.
 • Dyrkning af eventuelle bakterier elle svampe, hvis de er mistænkt for at være tilstede i blæren.
 • Røntgenbilleder for at kontrollere, om der skulle ligge større sten i blæren.
 • Ultralydsskanning for at vurdere blærens indhold og slimhindens tykkelse.

 

Her er flere struvit-krystaller i en urinprøve fra en kat med blærebetændelse

Her er flere struvit-krystaller i en urinprøve fra en kat med blærebetændelse. De sorte lidt uskarpe prikker er bakterier.

Behandling af urinvejsproblemer hos katte

Behandlingen afhænger naturligvis af, hvilken årsag sygdommen har. Ofte vil man vælge en kombination af disse muligheder:

 • Ændret kost, der kan opløse eventuelle krystaller i blæren.
 • Øget vandindtag. Det kan skylle blæren igennem, hvis katten tisser mere.
 • Smertestillende medicin og antibiotika i det omfang, det er nødvendigt.
 • Ændringer i kattens miljø, hvis den virker stresset.
 • Vægttab, hvis det er relevant.

 

Oliver har krystaller i urinen

Oliver i videoen har krystaller i urinen, og han har den mest almindelige slags for katte: Struvitkrystaller eller struvitter.

Hans urin er stærkt koncentreret – den har en vægtfylde på 1,052 (rent vand er ca. 1,000). Det fortæller, at nyrerne fungerer, men også at han har holdt sig for længe.

Hvis Oliver enten har holdt sig længe, eller han ikke kan tisse selv, vil urinen stå unormalt længe i blæren. Det er også med til at få krystallerne til at samle sig. Det er derfor vigtigt at få ham til at drikke mere og dermed tisse oftere.

 

Katten Oliver tisser ikke selv

Olivers ejere er kommet ind med ham, fordi han sidder meget og længe i kattebakken, uden at han kan tisse. Han presser, men der kommer ikke noget.

Nogle af de krystaller, Oliver har i blæren, har sat sig fast i urinrøret. De blokerer så meget, at han ikke kan tisse selv. Han skal derfor hjælpes, og han får lagt et kateter i blæren.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(69) comments

Add Your Reply