Min kat er tynd og taber sig mere?

Min kat er tynd og taber sig mere?

Min hunkat på 12 år har altid været tynd, men er nu begyndt at tabe sig, selvom hun spiser normalt. Kunne det være en sygdom …

(Udgivet september 2013, senest opdateret februar 2019)

Hej!

Jeg har en hunkat på 12 år, hun har altid været tynd, men i begyndelsen af sommeren begyndte hun at tabe sig. Jeg har kunne mærke nogle få knogler på hende før i tiden, men nu kan jeg altså mærke rigtig meget.

Hun har fået orme og loppe-kur i denne uge. Jeg synes hun spiser normalt, da hun har adgang til mad hele tiden. Hun er udekat, så jeg kan ikke se om der er noget galt med hende afføring.

Kunne det være en sygdom?

Skrevet af: Camilla V og katten Mille

Oplyst: Almindelig huskat, 12 år, neutraliseret hunGrundig undersøgelse og blodprøve

Jeg vil anbefale dig at få katten grundig undersøgt hos din dyrlæge og evt. få taget en blodprøve. Vægttabet kan nemlig godt skyldes sygdom.

Når katten spiser normalt, men alligevel taber sig, skyldes det at kroppen enten ikke kan optage næringen eller omsætter den hurtigere end normalt.

Nogle klassike sygdomme med de symptomer er sukkersyge, nyresygdom og forhøjet stofskifte, men der er også andre muligheder.

  • Sukkersyge
  • Forhøjet stofskifte (hyperthyrodisme)
  • Nyresygdom
  • Leverproblemer
  • Svigtende optag af næring i tarmen (malabsorption)
  • Cancer
  • Addisons sygdom

 

Øget aktivitet om sommeren

Der behøver dog ikke være noget alvorligt galt. Det er faktisk meget normalt, at katte taber sig hen over sommeren. Dagene er længere, der er meget bytte at jage og meget at gå på opdagelse efter. Alt den ekstra motion kan godt give vægttab.

Hvis katten i øvrigt virker glad, drikker normalt og ikke sover mere end ellers, er der en god chance for, at katten er rask.

Dog med en kat i Milles alder, vil jeg være noget mere opmærksom. Derfor anbefaler jeg en undersøgelse.

 

Katten kan have orm

Det er bestemt ikke usædvanligt, at en aktiv udekat har orm. Det er langt fra altid, det giver dem problemer, og mange lever formentlig i fred med en orm eller to.

Katten har også et immunforsvar, der holder nogle af ormene væk.

Vil du være mere sikker, kan du bede din dyrlæge undersøge en afføringsprøve.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!