Er tulipaner giftige for katte og hunde?

Er tulipaner giftige for katte og hunde?

Denne buket smukke tulipaner er giftige for hunde og katte

Tulipaner er giftige for katte og hunde. Der findes giftstoffer i hele planten, men der er højest koncentration i løget. De gifte i planten er et såkaldt alkolid, der meget opfindsomt kaldes Tulipalin A og Tulipalin B.

Tulipaner er populær at tage indendørs i april og maj. Det bliver derfor oplagt for nogle hunde og katte at spise dele af planten. Afskårne tulipaner indeholder ikke meget gift, men spiser din hund eller kat store mængder og løgene, kan de i yderste tilfælde forsage døden.

 Giftmekanisme

Tulipaner danner som mange andre planter såkaldte alkolider. Alkolider er en stor gruppe stoffer, der blandt andet også dækker over koffein, stryknin og kokain. 

I tulipaner hedder stofferne noget så opfindsomt som Tulipalin A og Tulipalin B. Stofferne findes i hele planten, men er i højst koncentration i løgene.

 

Symptomer på forgiftning med tulipaner

De mest almindelige symptomer kommer fra maven og tarmene:

  • Savlen
  • Opkast
  • Diarre
  • Lokal irritation i munden og spiserøret

Giften kan også påvirke andre organer og give:

  • Lavt blodtryk
  • Øget puls
  • Hurtigere vejrtrækning

De forskellige symptomer kan vise sig sammen eller hver for sig.

 

Her har katten Milo væltet en vase med tulipaner. Godt han ikke spiste noget om dem, for katte som ham, kan ikke tåle tulipaner

 

Behandling af forgiftning med tulipaner

Der findes ingen specific modgift imod påskeliljer. Behandlingen skal i stedet for rense kroppen hurtigst muligt for giftstofferne.

Det gør man oftest ved at få hunden eller katten til at kaste op. Derudover vil man give en masse væske som drop, for at hjælpe til at rense blodet. Hvis dit kæledyr fortsat har meget kvalme eller tynd mave, skal man selvfølgelig også forsøge at afhjælpe det.

Bliver opkast og diarre for voldsomt, kan give en betydelig dehydrering. I de tilfælde skal katten eller hunden indlægges og have kunstig væske som drop.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!