Serotoninforgiftning - Selektiv Serotonin Re-uptake Inhibitor (SSRI)-overdosis

Serotoninforgiftning – Selektiv Serotonin Re-uptake Inhibitor (SSRI)-overdosis

Serotonin er et stof, der virker beroligende og angstdæmpende og som hjernen selv danner, men man kan godt få for meget. Anti-drepressiv medicin af SSRI-typen søger for, at hjernen har nok serotinin. Får man for meget anti-depressiv medicin på én gang, kan hjernen ikke komme af med det overskydende serotonin og man får serotonin-forgifting eller såkaldt Serotonin Syndrom.

Serotonin påvirker hjernen mange steder, så symtomerne på serotoninforgiftning kan komme fra mange steder i kroppen. Dog skal man ofte slå koldt vand i blodet, for i et amerikansk studie viser man at 3 ud af 4 hunde, der har fået for meget serotonin re-uptake inhibitor-medicin (SSRI), selv ikke viste symptomer. Vi din hund eller kat nogle af de tegn, der er listet her, bør du kontakte din dyrlæge med det samme. 

Symptomer på serotoninforgiftning

Tegn på serotoninforgiftning er:

  • Tegn på nervepåvirkning (80 %): Træthed/afkræftelse/nedstemt humør (40 % af de 80), hyperaktivitet (10 %) og ataksi (2 %). Man kan desuden se overreaktive reflekser, rysten/sitren, kramper, forbigånde blindhed og meget store pupiller
  • Uro i tarmsystemet: Opkast og diarre
  • Savlen
  • Mavesmerter
  • Påvirket puls: Forgiftningen jan både give for høj for lav og arytmisk puls.
  • Højt blodtryk
  • For langsom vejrtrækning
  • Forhøjet temperatur (svarende til feber)

Det er usædvanligt at soretoninforgiftning har døden til følge.

 

Diagnostik

Nogle tests kan afsløre forgiftningen direkte, men testen er ikke nødvendigvis sikker. Diagnosen bliver derfor oftest stillet på en forklaring om at hunden (eller katten) kan have haft adgang til antidepressiv medicin.

Det er altid vigtigt at være ærlig overfor dyrlægen, så hun kan hjælpe bedst muligt.

 

Behandling af overdosis med antidepressiv medicin

Der findes ikke nogen direkte modgift imod serotonin-forgiftning.

For det første skal man have så meget som muligt af medicinen ud igen. Det gør man ofte ved at få hunden eller katten til at kaste op. Det kan man dog ikke hvis der er for mange kramper eller dit kæledyr er konfus. Da risikere man nemlig at opkastet gå i den gale hals.

Man kan eventuelt give aktivt kul for at binde mest muligt medicin i tarmene og dermed få det med ud sammen med afføringen.

Resten af medicinen kan man forsøge at “skylde ud” ved at give store mængder kunstig væske som drop.

Dyrlægen vil også anbefale udvalgte blodprøver og monitorering af puls og blodtryk.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!