Rottegift: Symptomer og behandling af forgiftning

Rottegift: Symptomer og behandling af forgiftning

Rottegift ødelægger blodets evne til at størkne (koagulere)

Rottegift er designet til at slå ihjel og derfor naturligt nok meget giftigt. Heldigvis er hunde og katte så store, at de skal spise temmelig store doser før det bliver rigtig farligt.

(Udgivet april 2011, senest opdateret februar 2019)

Der findes en specifik behandling for forgiftning med rottegift og den er uden bivirkninger. Derfor bør du få sat en behandling i gang selvom du ikke ved, hvor meget rottegift din hund eller kat har spist. Uden den korrekte behandling kan forgiftningen være fatal.

 

Giftmekanisme

Rottegiften ødelægger blodets evne til at størkne (koagulere) ved at blokerer K-vitamins normale cyklus i kroppen. K-vitamin bruges normalt i den biokemiske proces, der får blodet til at koagulere.

Kroppen har en vis reservebeholdningen, men når den er brugt op, mister blodet sin evne til et stoppe blødninger. Der kan gå op til flere dage, før det sker.

Rottegiften bliver nedbrudt i leveren og affaldsstofferne bliver udskilt af nyrerne. Giften kan krydse moderkagen til ufødte unger, men bliver ikke udskilt i modermælken.

 

Symptomer på forgiftning med rottegift

Symptomerne opstår som følge af at blodet mister sin evne til at størkne (koagulere):

  • Nedstemt humør og lavere kropstempetatur
  • Tandkød og gummer kan være blege eller have små røde pletter
  • Blod i urinen eller afføringen
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Muskelsvaghed
  • Unaturligt mange sår og blå mærker

Giftig mængde rottegift

Den giftige dosis afhænger naturligt nok af koncentrationen i de forskellige produkter. For det meste vil det være 1 – 100 g pr. kg kropsvægt.

Du kan regne ud hvor meget af det aktive stof din hund eller kat har spist, ved at se på pakken. Koncentrationen vil ofte være angivet som procent eller “mg/g”.

1 % svarer til 10 mg/g.

Den giftige grænse ligger på omkring 10 mg aktivt stof pr. kg kropsvægt. Det altså svarer til 30 mg for en kat på 3 kg og 100 mg aktivt stof for en hund på 10 kg.

 

Behandling for forgiftning med rottegift

Behandlingen er K-vitamin, hvis giften indeholder warfarin/coumarin. Det skal gives i forholdsvis høje doser og i 10 dage eller længere afhængigt af patienten og typen af gift.

Nogle nyere former for rottegift kan spores i kroppen helt op til 3-4 uger. I de tilfælde er behandling nødvendig lige så lang tid.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!