Om røntgenbilleder af hunde hos dyrlægen

Om røntgenbilleder af hunde hos dyrlægen

Her er lidt om hvad dyrlægen kan se på røntgen af maven og brystet på hunde og katte

På røntgen kan man se meget andet end brækkede ben og knogler. Her viser jeg 2 røntgenbilleder: Ét af bugen og ét af brysthulen. Jeg viser hvilke organer man kan se og lidt om deres anatomi. Her er også en video med nogle røntgenbilleder, hvor der er dukket nogle interessante ting op.

(Udgivet december 2010, senest opdateret februar 2019)Anatomi set med røntgen

De store organer i brysthulen og i bugen kan ses på røntgenbilleder. Når dyrlægen ser på billederne, vurderer hun organernes anatomi. Dyrlægen vurderer også organernes placering og deres størrelse. Ændret form og størrelse kan fortælle om en eventuel sygdom.

 

Røntgenbilledet af lungerne, hjertet og resten af brysthulen

Den mest iøjnefaldende struktur, er den hvide cirkel i midten. Det er skyggen af hjertet. Ved nærmere syn kan du se den store hovedpulsåre gå i en stor buge op over hjertet. Man vurderer hjertets størrelse og om det ligger på det rigtige sted. Formen kan i nogle tilfælde bruges til at vurdere de forskellige hjertekamre og om der skulle være vand omkring hjertet.

Lungerne er et andet vigtige organ, du kan se på røntgenbilledet. På røntgen bliver luft sort, og derfor er lunger det mørkeste på billedet. Her vurderer dyrlægen igen størrelsen og de små blodkar.

 

Røntgenbilledet af maven

Forrest, lige bag lungerne, ligger leveren som en grå trekantet skygge. Lige over den ligger mavesækken.

Lige under rygsøjlen ca. midt i du se nyrerne som to bønneformede skygger. Bagerst lige før bæknet ligger urinblæren. Den er kun synlig på røntgen, hvis der er noget i.

Midt i ligger tarmene som en masse slynger. Man kan ikke se præcist hvor de starter og hvor de ender, men dyrlægen kan vurderer om de ligger det rigtige sted og om de har den rigtige størrelse.

 

Eksempel nr. 1

Dette er en hund, der har slugt en jernkugle. Jern er meget tæt på røntgen. Det vil sige at det bliver helt hvidt ligesom knogler. Kuglen ligger i mavesækken og blev opereret ud. Hunden fik det hurtigt godt igen.

 

Eksempel nr. 2

Her er en hund med blæresten. Der ligger en større samling i blæren og en række i urinrøret. Hunden kunne naturligvis ikke tisse og havde ondt. Blærestenene blev skyllet tilbage i blæren og opereret ud.

 

Eksempel nr. 3

Denne hund har svigtende hjerte. Hjertesvigt kan se ud på flere forskellige måder. Den her har meget vand omkring hjertet. Det kan ses på røntgenbillederne fordi hjertes skarpe kanter blive diffus og mere udviskede.

 

Eksempel nr. 4

Her er et røntgenbillede af en hund med underlivsbetændelse. Det, der også hedder Pyometra. Livmoderen er fyldt med betændelse og det kan ses som store grå slynger, der normal ikke er der. Livmoderne fylder så meget at tarmene er skubbet helt op over leveren.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(4) comments

Add Your Reply