Om røntgenbilleder af hunde hos dyrlægen

Om røntgenbilleder af hunde hos dyrlægen

Her er lidt om hvad dyrlægen kan se på røntgen af maven og brystet på hunde og katte

På røntgen kan man se meget andet end brækkede ben og knogler. Her viser jeg 2 røntgenbilleder: Ét af bugen og ét af brysthulen. Jeg viser hvilke organer man kan se og lidt om deres anatomi. Her er også en video med nogle røntgenbilleder, hvor der er dukket nogle interessante ting op.

(Udgivet december 2010, senest opdateret februar 2019)Anatomi set med røntgen

De store organer i brysthulen og i bugen kan ses på røntgenbilleder. Når dyrlægen ser på billederne, vurderer hun organernes anatomi. Dyrlægen vurderer også organernes placering og deres størrelse. Ændret form og størrelse kan fortælle om en eventuel sygdom.

 

Røntgenbilledet af lungerne, hjertet og resten af brysthulen

Den mest iøjnefaldende struktur, er den hvide cirkel i midten. Det er skyggen af hjertet. Ved nærmere syn kan du se den store hovedpulsåre gå i en stor buge op over hjertet. Man vurderer hjertets størrelse og om det ligger på det rigtige sted. Formen kan i nogle tilfælde bruges til at vurdere de forskellige hjertekamre og om der skulle være vand omkring hjertet.

Lungerne er et andet vigtige organ, du kan se på røntgenbilledet. På røntgen bliver luft sort, og derfor er lunger det mørkeste på billedet. Her vurderer dyrlægen igen størrelsen og de små blodkar.

 

Røntgenbilledet af maven

Forrest, lige bag lungerne, ligger leveren som en grå trekantet skygge. Lige over den ligger mavesækken.

Lige under rygsøjlen ca. midt i du se nyrerne som to bønneformede skygger. Bagerst lige før bæknet ligger urinblæren. Den er kun synlig på røntgen, hvis der er noget i.

Midt i ligger tarmene som en masse slynger. Man kan ikke se præcist hvor de starter og hvor de ender, men dyrlægen kan vurderer om de ligger det rigtige sted og om de har den rigtige størrelse.

 

Eksempel nr. 1

Dette er en hund, der har slugt en jernkugle. Jern er meget tæt på røntgen. Det vil sige at det bliver helt hvidt ligesom knogler. Kuglen ligger i mavesækken og blev opereret ud. Hunden fik det hurtigt godt igen.

 

Eksempel nr. 2

Her er en hund med blæresten. Der ligger en større samling i blæren og en række i urinrøret. Hunden kunne naturligvis ikke tisse og havde ondt. Blærestenene blev skyllet tilbage i blæren og opereret ud.

 

Eksempel nr. 3

Denne hund har svigtende hjerte. Hjertesvigt kan se ud på flere forskellige måder. Den her har meget vand omkring hjertet. Det kan ses på røntgenbillederne fordi hjertes skarpe kanter blive diffus og mere udviskede.

 

Eksempel nr. 4

Her er et røntgenbillede af en hund med underlivsbetændelse. Det, der også hedder Pyometra. Livmoderen er fyldt med betændelse og det kan ses som store grå slynger, der normal ikke er der. Livmoderne fylder så meget at tarmene er skubbet helt op over leveren.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(4) comments

Susan Durup

Super spændende…
Hvor spændende at få lov at kigge med, og få lidt indblik i hvad I kan se på røngtenbillederne. Det er utroligt hvad man kan se på billederne, og hvordan det kan bruges til at stille diagnosen.
Super god ide at lægge dem på nettet….
Hilsen Susan

Reply
  sorenpejstrup

  Mange tak
  Hej Susan

  Tak for de pæne ord!

  Mvh Søren

  Reply
sorenpejstrup

Hund med knude
Hej Charlotte

Ja, det er altid svært med de lidt ældre og det lyder da heller ikke rart.
Håber det bedste.
/Søren

Reply
Charlotte Jensen

Min hund
Hej Søren. Rigtig go video og meget spændende at se sådan et røngtenbillede 😀 .
Jeg har en triverblanding, en “ældre” dame på 10½ år… fik hende for snart 2 år siden.
Da jeg var til dyrlæge tjek med hende første gang, opdagede vi en “appelsin”stor meget hård knude i hendes mave. når hun ligger på ryggen og slapper af, kan jeg bevæge den frem og tilbage i maven, derefter har jeg opdaget at hendes ene side af brytet, er meget større end den anden side… den såkaldte “knude fylder hele brystet og ligger indenfor hendes ribben. Er blevet enig med dyrlægen om at der ikke er nogen grund til at sætte en masse igang, da jeg ikke ønsker at hun skal opereres, pga. hendes høje alder. Hun er en meget glad hund som stadig leger og spiser godt. men hun er desværre også begyndt at kaste en del op nogle dage… og har fået nogle små “ildebefindene” eller “anfald” hvor hun drejer hovedet den ene vej og har svært ved at stå på sine bagben… alt imens hun sitre lidt i kroppen… det vare højst ½ minut hvorefter hun er sig selv igen… Dyrlægen mener helt sikkert at der er tale om kræft, men jeg skal bare holde øje med hendes trivsel… da hun selvfølgelig skal ha en go alderdom og ingen smerter… men tilstår at jeg er bekymret for om hun en dag ikke kommer ud af et anfald og jeg måske finder hende død… Mvh Charlotte

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: