Ringorm hos katte. Behandling og diagnose

Ringorm hos katte. Behandling og diagnose

Ringorm er en svampeinfektion til trods for navnet. Infektionen giver et cirkulært rødt udslæt med en skaldet plet. Området kan skælde og være kløende. Ringorm hos katte behandles med svampemiddel.

(Udgivet marts marts 2010, senest opdateret januar 2019)Ringorm er en svampeinfektion

Ringorm er, til trods for navnet, en svampeinfektion, der kan skyldes svampene Microsporum eller Trichophyton. Infektionen forekommer i de yderste hudlag og hårsækkene. Ringorm kan smitte til mennesker, hvor det også blot kaldes hudsvamp. Ringorm hos katte er altså en zoonose.

 

De inficerede områder

Ringorm viser sig ofte på katte som røde irriterede områder, der kan være lidt hævede, eller som et tørt og skællende område. Ringorm vil ofte give en skaldet plet, da det får katten til at tabe hårene i det inficerede område. Nogle gange klør det, andre gange gør det ikke.

Det kan sidde overalt på kroppen, men ses oftest i hovedet, på ørerne eller på poterne omkring kløerne.

 

Dyrkning af ringorm

Diagnosen ringorm kan stilles på forskellige måder. Det mest præcise er at dyrke svampen og få den til at gro i et specielt medie. Dyrlægen tager hår og skæl fra det mistænkte område for at få svampespore med i prøven.

 

Behandling af ringorm hos katte

Ringorm hos katte behandles med svampemidlet Itrafungol, der hæmmer svampevækst. Til mennesker bruges typisk salve, og nogle af disse kan måske have en effekt på katte. Det er dog ikke videnskabeligt afprøvet, og tit vil katten alligevel slikke salven af, inden det har en effekt.

Det kan være en fordel at holde et inficeret område rent med klorhexidin. Det kan tage noget af irritationen og kløen.

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(18) comments

Add Your Reply