Ringorm hos katte. Behandling og diagnose

Ringorm hos katte. Behandling og diagnose

Ringorm er en svampeinfektion til trods for navnet. Infektionen giver et cirkulært rødt udslæt med en skaldet plet. Området kan skælde og være kløende. Ringorm hos katte behandles med svampemiddel.

(Udgivet marts marts 2010, senest opdateret januar 2019)Ringorm er en svampeinfektion

Ringorm er, til trods for navnet, en svampeinfektion, der kan skyldes svampene Microsporum eller Trichophyton. Infektionen forekommer i de yderste hudlag og hårsækkene. Ringorm kan smitte til mennesker, hvor det også blot kaldes hudsvamp. Ringorm hos katte er altså en zoonose.

 

De inficerede områder

Ringorm viser sig ofte på katte som røde irriterede områder, der kan være lidt hævede, eller som et tørt og skællende område. Ringorm vil ofte give en skaldet plet, da det får katten til at tabe hårene i det inficerede område. Nogle gange klør det, andre gange gør det ikke.

Det kan sidde overalt på kroppen, men ses oftest i hovedet, på ørerne eller på poterne omkring kløerne.

 

Dyrkning af ringorm

Diagnosen ringorm kan stilles på forskellige måder. Det mest præcise er at dyrke svampen og få den til at gro i et specielt medie. Dyrlægen tager hår og skæl fra det mistænkte område for at få svampespore med i prøven.

 

Behandling af ringorm hos katte

Ringorm hos katte behandles med svampemidlet Itrafungol, der hæmmer svampevækst. Til mennesker bruges typisk salve, og nogle af disse kan måske have en effekt på katte. Det er dog ikke videnskabeligt afprøvet, og tit vil katten alligevel slikke salven af, inden det har en effekt.

Det kan være en fordel at holde et inficeret område rent med klorhexidin. Det kan tage noget af irritationen og kløen.

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(18) comments

helle

ringorm
hej du skriver ikke noget om hvordan man kommer af med det i omgivelserne, fx i katterier

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Det er desværre ikke så nemt. Den største smittekilde fra omgivelserne er svampespore, der ofte sidder på løse hår. Disse svampespore skal væk – helt væk, før du af med smitten.

  – Halsbånd, børster, tæpper osv. skal renses eller vaskes – måske end smides væk.
  – Gulve, vægge, paneler og alle sprækker skal rengøres
  – Bure skal gøres rene – her er svejsningerne ofte en udfordring
  – Møbler og andet inventar skal også have en tur – hvis det kan tåle det

  Der er altså meget at give sig til og især hvis man har mange katte, der kan smitte hinanden på skift.

  – Temperature over 50 grader burde ødelægge svampesporene
  – Kemisk rengøring med f.eks. klor eller Viacon-S kan være effektivt – hvis inventaret kan tåle det
  – Daglige støvsugninger kan fjerne mange hår og dermed også svampespore

  Det er lidt nemmere hvis man kun har 1 eller 2 katte. Her kan man lidt nemmere behandle dem medicinsk så længe omgivelserne giver smitte.
  Jeg håber at du aldrig får det inden for dørene.

  Reply
inger-marie bjerregaard

Lille Sambo taber sig
Min kat er 15 år, frisk, spiser drikker, har nok ringorm. Københavns dyrehospital har givet ham noget for det, men mit spørgsmål er , han har vejet 4,8 i lang tid, men taber sig, for 1 måned siden blev han vejet på dyre hospitalet,der vejede han 4,5 det er 2 måneder siden nu vejer han 4,1. Kan det have noget at gøre med ringorm? eller andre orm? Han har lige fået taget blodprøver og alle hans organertal er fine. Han drikker fløde 2 spiser kogt laks, tørfoder af bedste slags osv.

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Inger-Marie
  Lige som en start. Ringorm er en svampeinfektion og har altså ikke noget med andre orm at gøre.
  Ringorm giver ikke vægttab, så grunden skal nok findes et andet sted.
  Det kan dog være fornuftigt at få han afføring undersøgt for involdsorm. Det kan de gøre på Dyrehospitalet. Du skal bare aflevere en klump afføring i en pose.
  Mvh Søren

  Reply
Anne

Ringorm
Hej Søren dyrelæge.

Jeg har en Hellig Birma,som for et par uger siden havde en rød plamage i hovedebunden, lige ved øret. Det bestod af små rødlige pletter, meget tætsiddende. Mit kat kløede sig en smule i det, men virkede ellers ikke generet. Jeg valgte at holde øje med det, og efter en nogle dage blev det mindre og en uges tid senere var den røde plamage helt væk.
Mit spørgsål går på om det eventuelt kunne have været ringorm og i såfald kan den infektion så “gå i sig selv” og forsvinde uden behandling?
(Jeg har lige været ved lægen og fået konstateret at jeg har ringorm…!)

Med venlig hilsen
Anne

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Anne
  Ja, Ringorm kan gå i selv selv igen. Det er faktisk meget almindeligt, men der går normalt flere måneder. Man vil normalt gerne have det behandlet fordi det smitter i hele perioden og kan være ganske irriterende.
  Hvis du selv har Ringorm, vil jeg klart anbefale dig at få katten behandlet også. I kan nemlig smitte hinanden frem og tilbage. Det er meget sandsynligt at du oprindeligt har fået infektionen fra katten også selvom den ikke havde synligeudbrud på det tidspunkt.
  Mvh Søren

  Reply
nera

ringorm
Hej jeg har hørt at man kan give mod ringorm,vet program 3 pippeter per os på en gang og behandlig gentager igen,kan ikke huske hvor længe efter.
Ved du noget om dette?
Mvh
Nera

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Nera
  Det er beskrevet i den amerikanske faglitteratur at stoffet Lufenuron, der er i Program Vet, kan være effektivt overfor ringorm hos katte. Man skal give katten en dosis, der svarer til en stor hund.
  De undersøgelser, der er lavet i Danmark, har ikke kunne bevise den samme effekt. Enten har vi nogle andre svampe, nogle anderledes katte eller noget helt andet. Meget tyder i hvert fald på, at det ikke så effektivt her.
  Behandlingen er med et svampemiddel, der hedder Itrafungol.
  Mvh Søren

  Reply
Katrine

Desinficering af bur med ringorm
Hej,

Jeg har 2 små marsvin med ringorm. Jeg har fået imaverol af dyrelægen til at vaske dem med, men derudover skal buret også desinficeres. Hun sagde at jeg kunne bruge rodalon til det, og det kan jeg sagtens bruge til selve buret af plastik, men hvad gør jeg med drikkeflasken, madskålen og deres sovekasse af træ? Er skoldning af drikkeflaske og madskål nok til at tage svampesporerne? Jeg er bange for at træet vil suge rodalon og at dette vil være giftigt. Jeg har også hørt at man skulle kun bruge specielle desinfektionsmidler til den slags eller bare bruge sprit. Hvad foreslår du?

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Katrine
  Rodalon er meget effektivt, men samtidig ikke vældig giftigt.
  Flasker og skåle kan du roligt vaske i Rodalon, hvis du bare skylder dem godt efter. Træet vil suge, men skyld og det meget grundigt og lade det tørre helt.
  Du kan også bruge Viacon-S eller klor. Sprit er ikke effektivt nok.
  mvh Søren

  Reply
Anonym

Ringorm
Hej Søren.

Min kæreste har fået ringorm. Vi har 2 katte, jeg har kigget på dem og den mindste (4 måneder) har noget der ligner hageeksem/akne.
Skal jeg havde begge katte til dyrlæge eller hvad skal vi gøre..?

MVH

Kim

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Kim
  Det er meget sandsynligt at smitten kommer fra dine katte. Også selvom de ikke har synligt udslæt af det. De kan være raske smittebærere.
  Det vil være en god ide at få begge katte behandlet. Det sker kun meget sjældendt at akne hos katte skyldes ringorm. Det kan være en anden sideløbende affære.
  Se evt. mere om akne hos katte her:
  [url]http://resourceful-oak.flywheelsites.com/katteemner/sygdomme/hage-eksem-akne[/url]
  mvh Søren

  Reply
Anonym

Hvor længe smitter ringorm??
Hej Søren Jeg står desværre med 5 killinger der har fået ringorm, de er under behandling med Itrafungol vet, som de har fået en uge nu, fik af vide af dyrlægen jeg skal give dem det i en uge, holde pause en uge og gentage forløbet 2 gange mere, men mit spørgsmål er nu ; hvor længe går der før de små ikke smitter mere?? De nye ejere vil jo gerne have deres nye familiemedlemmer hjem, nu på lørdag hvor de er 12 uger, men jeg vil selvfølgelig ikke lade dem kommer afsted før jeg er sikker på smittefaren er overstået. 🙂 MVH katharina.

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Katharina
  Så længe katten har sår eller udslæt vil det kunne smitte.
  Hvis kattene er i behandling på mistanke uden egentlige udslæt, kan man blive mere sikker ved at lave en dyrkning. Man tager pels og skæl fra killingerne og ser om man kan dyrke ringormen på et medie, som det jeg viser på videoen. Er dyrkningen negativ er smitterisikoen kun lille.
  mvh Søren

  Reply
Anonym

Hej igen. Jeg skrev den 14/12, men har endnu ikke fået svar… går ud fra det er en fejl..? håber ihvertfald på du kan svare på mit spørgsmål, da det som før beskrevet er vigtigt for mig at vide hvor længe ringorm smitter efter man er gået i gang med behandlingen… Mvh Katharina

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Katharina
  Jeg er ked af at du føler dig overset og at du har krav på svar. Jeg vedligeholder denne hjemme side i min fritid og bruger mine aftener på at svare. Jeg prøver at nå rundt til alle så hurtigt som muligt, men har som mange andre haft travlt op til jul.
  Hvis du vil have hurtigt svar her og nu, er det altid fornuftigt at ringe og snakke med den dyrlæge, der har startet behandlingen.
  mvh Søren

  Reply
MetteSandra

ringorm eller ej…
Hej … lige en lang historie. Vores steriliseret hunkat på 4 år er blevet hårløs på maven og ørene. Vi tog derfor (selvfølgelig!) til dyrlægen. han kiggede i mikroskop og så STORE mængder ringorm. Han dyrkede i petriskål, som du viser men prøven var negativ ❓ Imens prøven blev dyrket i de 10 dage, havde vi behandlet Mille med imaverol (2x om ugen vask) og itraconazol (1/5 kapsel) i 7 dage. Ingen forbedringer. nu er vi startet på stronghold, og har været igang i 7 dage —- INGEN FORBEDRINGER!. Mille fik lige inden vi startede på stronghold bitte små sorte prikker, som er mest tydelige rundt om hendes brystvorter. men hvis man kigger efter, er det også på hendes hud på maven. HVAD ER DET?! Har ikke snakket med dyrlægen om det endnu. da jeg venter til næste gang – ville høre dit bud. MVH Mette 😀

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Mette
  Det er meget mulig noget urenhed eller fedtstof, hvis det sidder omkring brystvorterne. Jeg kan dog ikke afgøre det uden at se det.
  Min primære bekymring vil være lopper. Også selvom du ikke kan se dem på katten.
  Ellers kan symptomerne komme fra allergisk reaktion eller som stress-reaktion.
  Mvh Søren

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: