Permethrinforgiftning hos katte (Bayvantic, Frontect, Vectra 3D)

Permethrinforgiftning hos katte (Bayvantic, Frontect, Vectra 3D)

De tre loppekure Bayvantic, Frontect, Vectra 3D inderholder stoffet Permethrin. Selvom det virker godt nok hos hunde, er det meget giftigt for katte.

(Udgivet april 2015, senest opdateret februar 2019)

Forgiftningen forkommer oftest når katte ved en fejl får et produkt, der var tænkt til hunde, men der er set symptomer hos katte, der bare har været for tæt på hunde, der har fået stoffet.

 

Giftmekanisme

Stoffet skal normalt udskilles igennem leveren. Den evne har katte ikke og udskillelsen foregår altså meget langsomt. Det betyder at katte ophober stoffet i blodet og dermed opbygger en meget større koncentration end hunde.

 

Symptomer på forgiftning

De klassiske symptomer på forgiftning med Permethrin, der er i Bayvantic, Frontect, Vectra 3D er:

  • Sitren og krampeanfald
  • Opkast
  • Pludselig overdreven savlen
  • Ukoordinerede bevægelser
  • Forstærket hudfølsomhed (hyperæstesi)
  • Overophedning / feber

 

Derudover kan katten blive dehydreret og får ubalance i blodet saltbalance. Dette kan lede til væskeudtrædning (ødem) i lungerne og hjernen.

 

Giftig dosis

Der skal ikke meget til at skabe en forgiftning hos katte, da de slet ikke kan tåle stoffet.

Man vil se de første alvorlige symptomer, hvis man giver en dosis der svarer til samme størrelse hund.

 

Akut behandling

Hvis katten ikke har symptomer eller kun svage symptomer, skal katten vaskes i for eksempel sulfosæbe. Pas meget på at katten ikke bliver kold.

Katte med rystelser og kramper skal behandles med krampemedicin. Kan man ikke få kontrol over kramperne, kan man blive nødt til at lægge katten i fuld narkose.

Det er meget almindeligt at give en større mængde kunstig væske som drop og så er det vigtigt at holde øje med temperaturen. Katten kan få varige mén, hvis temperaturen er for høj i for lang tid.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply