Påskeliljer er giftige for katte og hunde (Narcissus pseudonarcissus)

Påskeliljer er giftige for katte og hunde (Narcissus pseudonarcissus)

Der findes giftstoffer i hele planten, men der er højest koncentration i løget. Der er flere forskellige giftige stoffer i påskeliljer og de giver forskellige symptomer.

(Udgivet april 2011, senest opdateret februar 2019)

Påskeliljer er populær at tage indendørs i marts, april og maj. Det bliver derfor oplagt for nogle hunde og katte at spise dele af planten. Påskeliljer forårsager kun døden i meget store mængder.

 Giftmekanisme

Der er flere forskellige stoffer i påskeliljer, der kan give problemer. De virker på hver deres måde. De to vigtigste er Lycorin og Galanthamin.

Stofterne har en effekt på nogle af de signalstoffer, nervecellerne bruger, og kan derfor blandt andet give problemer med balancen.

Andre stoffer i påskeliljen skaber irritation i maven og tarmsystemmet.

 

Symptomer på forgiftning med påskeliljer

De mest almindelige symptomer kommer fra maven og tarmene:

  • Savlen
  • Opkast
  • Diarre

De øvrige symptomer skyldes problemer i nervesystemet:

  • Bedøvelse og sløvhed (sedation)
  • Usikker balance og svimmelhed
  • Svedudbrud på poterne
  • Forhøjet blodtryk

De forskellige symptomer kan vise sig sammen eller hver for sig.

 

Giftig dosis

5 – 15 g af løget vil kunne give symptomer hos katte og hunde. Der skal lidt mere til af stænglen og blomsten, hvor giftkoncentrationen er lavere.

 

Hunden Boris snuser til påskeliljer, som han ikke kan tåle

Hund Boris snuser til påskeliljer, som han heldigvis ikke spiser. Påskeliljer er nemlig giftige for en hund som Boris. Foto: Jannie Ladegård og Boris

Behandling af forgiftning med påskelilje

Der findes ingen specific modgift (antidot) imod påskeliljer. Behandlingen skal i stedet for rense kroppen hurtigst muligt for giftstofferne.

Det gør man oftest ved at få hunden eller katten til at kaste op. Derudover vil man give en masse væske som drop, for at hjælpe til at rense blodet. Hvis dyret fortsat har meget kvalme eller tynd mave, skal man selvfølgelig også forsøge at afhjælpe det.

Bliver opkast og diarre for voldsomt, kan give en betydelig dehydrering. I de tilfælde skal katten eller hunden indlægges og have kunstig væske som drop.

 

Infografik om påskeliljer er giftige for katte og hunde

Inforgrafik om hvor giftige påskeliljer kan være: De giver milde til moderate symptomer, når katte og hunde spiser dem. Du må gerne bruge grafikken, men husk at linke tilbage hertil.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply