juli 19

0 comments

Øjenbetændelse hos hund – Mild til alvorlig (start korrekt)

Øjenbetændelse hos hunde kan variere fra mild tilstande, der går væk af sig selv til i morgen til alvorlige smeltende hornhindesår, der kan ødelægge øjet og synes.

Øjenbetændelse er notorisk svære at vurdere uden at se det med egne øjne, så du vil ofte opleve at blive anbefalet en konsultation hos dyrlægen. Også selvom øjenbetændelsen umiddelbart ser fredelig ud.

Selvom om øjenbetændelse i mange tilfælde er fredsommelig, kan de alvorlige tilstande udvikle sig så hurtigt at øjet og måske synet kan tage varig skade.

Her vil jeg give dig nogle muligheder for at vurdere det.

 

Hvorfor får min hund røde øjne?

Din hund får røde øjne fordi slimhinden på indersiden af øjenlåget og immun-vævet i øjenkrogen bliver aktivt og hæver. Dette kan skyldes simple ting som støv eller stress, men også alvorlig infektioner, fremmedlegemer og mere omfattende medicinske sygdomme.

Når en hund får røde øjne kan man altså alene ud fra det sige, hvad de er galt. Man er nødt til at undersøge hele hunden, og det er mindst lige så vigtigt hvad man ikke finder som det man finder.

Finder man ikke andre tegn på kroppen på andre sygdomme, kan man koncentrere sig om udelukkende øjnene.

Torsdag i sidste uge fik jeg faktisk en hund ind i klinikken, der var meget hævet og rød i øjnene. Den viste sig at have underlivsbetændelse og betændelsen i øjnene var blot et udtryk for den generelle betændelse i kroppen. Den hund endte på operationsbordet for at få fjernet en betændte livmoder og havde aldrig brug for behandling for øjenbetændelse.

Man skal altså være omhyggelig og have alle detaljer med for at kunne sige hvorfor din hund har røde øjne.

 

Simpel og ufarlig: Røde øjne af stress

Din hund kan have røde øjne af stress ligesom vi kan få røde kinder. Det er helt normalt at eksempelvis øjne og tandkød er ekstra rødt ved et besøg hos dyrlægen. Er det noget, der kommer meget ofte eller samtidig har andre symptomer, kan de røde øjne være tegn på sygdom.

Hvis øjnene samtidig løbe i vand eller hunden klør sig i dem, kan vi ikke tilskrive det stress. I det tilfælde vil det være tegn på infektion eller andre skader.

 

Simpel og ufarlig: Snavs og støv

Det er helt almindeligt for nogle hunde at de bliver lidt irriteret i øjnene efter en tur på stranden, når de har gravet i haven eller har været ude i blæsevejr.

Nogle racer er ekstra udsat fordi de er født med store og lidt udstående øjne. Det gælder eksempelvis Shih Tzu, Fransk Bulldog, Cavaliere og Chihuahua.

Man skal dog være særlig omhyggelig med at sikre sig, der ikke er noget andet galt. En god lommelygte kan være til god hjælp hvis du lyser ind fra siden på øjet. Mange af disse hunde er ikke gode til at vise symptomer selv, og “nå ja, deres øjne løber jo bare”, men det er skifdt at overse rift på øjet og komme 3 dage for sent til dyrlægen.

 

Hvad kan jeg rense min hunds øjne med?

Du kan rense din hunds øjne med, øjenbadevand til hunde eller almindelig saltvand til mennesker, hvis du er sikker på, at der ikke er skader på øjet.

Øjenbadevand er neutralt og svier ikke. Det kan lindre ved at skylde klister, søvnklatter, snavs og slim ud af øjnene. Er øjnene store og skal pelsen omkring øjnene er en stor flaske med øjenbadevand til hunde en god ide.

Personligt fortrækker jeg ofte at bruge saltvand som er lavet til mennesker. Man kan få dem i små ampuller, så du hele tiden tager hul på en frisk og så er det måske lidt billigere i længden. Dog er mængden ikke så stor, så skal du virkelig gøre rent, har du brug for en større flaske.

 

Kan man bruge kamillete mod øjenbetændelse?

Du kan godt bruge kamillete til øjenbetændelse hos hunde, særligt hvis du mest vasker øjenlåg og pelsen omkring øjnene. Du skal være forsigtig dog, da mikroskopisk småaffald i teen kan genere øjnene endnu mere. Jeg foretrækker øjenbadevand og eller saltvand.

Kamillete har været brugt fordi det måske har en såkaldt anti-inflammatorisk effekt. Det var smart før vi havde effektive midler til den slags.

Kan du ikke få ro på øjenbetændelsen inden for nogle dage, eller ser du andre symptomer, som også er beskrevet her i artiklen, skal du ikke forsøge at rense mere, men søge til dyrlægen.

 


Tags

Øjensygdomme


You may also like

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

E-bog for hundeejere... 

Få simple tricks til en bedre hverdag