Chipmærkning af hund - Dyrlægen forklarer mere her...

Chipmærkning af hund – Dyrlægen forklarer mere her…

I modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen sættes under huden i nakken uden at hunden eller katten skal bedøves. Det er hurtigt og nemt at gøre. ID-nummeret i chippen er unik og ingen andre dyr i verden får det samme nummer. Du kan måske mærke chippen under huden, men den gemmer sig ofte så godt at men ikke kan mærke den. Den skal aflæses med en skanner.

(Udgivet marts 2010, senest opdateret februar 2019)Teknologien i microchippen

En mikrochip består af en metalspole, der fungerer som radioantenne, og en lille computerchip. Der kan ligge alle former for informationer på chippen. I det her tilfælde er det en talkode med 15 chifre. Det hele er pakket ind i en kappe, så det ikke bliver vådt.

Chippen og spolen er det man kalder en passiv radiosender eller en RFID-chip. Den bruger ikke strøm og har ikke brug for et batteri. Når chippen modtager et radiosignal fra en skanner, bruger den energien fra signalet til at sende de digitale informationer tilbage til skanneren.

Mikrochippen er den mest almindelige måde at mærke hunde på i Danmark, men katten kan også få en chip.

 

Mærkning med chip kræver ikke bedøvelse

I modsætning til en almindelig tatovering i øret, kan chippen placeres under huden uden at hunden eller katten skal bedøves. Nålen er temmelig stor, og det niver selvfølgelig at blive stukket, men det gør ikke så ondt, at bedøvelse er nødvendig.

Chippen i sig selv gør ikke ondt, og dyret vil ikke kunne mærke den bagefter. Der er altså ingen langtidsvarende gener forbundet med chipmærkning.

 

Du kan måske mærke chippen

Det er ikke unormalt, at der kan komme en dråbe blod fra huden efterfølgende. Det afhænger af, om man har været uheldig at stikke i nærheden af et blodkar. I starten vil man ofte kunne mærke chippen under huden. Det er også helt normalt. Med tiden vil den blive kapslet ind i arvæv og fedt, og den vil blive mindre tydelig.

Mikrochippen kan i princippet vandre under huden, men det sker meget, meget sjældent. Hvis chippen er holdt op med at virke, skyldes det ofte, at indpakningen er blevet utæt, og spolen har fået fugt.

 

En micrchip kan ikke ses som en tatovering

Som det er nu, er chippen den hurtigste og nemmeste måde at mærke et dyr på. Mange steder vil det også være det billigste, hvis man samtidig regner med at dyret skal i bedøvelse for at få en tatovering i øret.

Ulempen er, at chippen ikke kan ses eller læses uden en skanner. Det betyder ikke så meget for hunde da de ikke lever uden ejer i Danmark.

Man ved derfor, at en hund må have en mærkning et eller andet sted. Sådan er det ikke nødvendigvis med katte. De lever frit i naturen i Danmark, og der findes derfor mange umærkede katte. Falck, politiet, internaterne og dyrlægerne ved selvfølgelig at man skal lede efter en chip på en kat.

Det er dog ikke sikkert, at man tænker over det, hvis katten bliver fundet af private. Man kan derfor stadig med rette argumentere for, at en synlig tatovering er det bedste for nogle katte.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(37) comments

Andersine

lokal bedøvelse
Hvis det gør ondt kan man så ikk bare gi noget lokal bedøvende først?

Reply
  sorenpejstrup

  chipmærkning og lokalbedøvelse
  Jo. det kan man i princippet godt, men det vil kræve, at hunden eller katten får flere stik. Der skal nemlig stikkes 2-3 gange for at give lokalbedøvelse i huden.

  Jeg har ikke erfaring for at bedøvende creme er rigtig effektivt. Det klistre til pelsen og er mere i vejen end det gavner.

  Den nål der bliver brugt til chipmærkning, er måske nok stor, men den er også meget skarp. De fleste kæledyr piber når man stikker, men sekundet efter er de ok igen. Chippen gør ikke ondt bagefter.

  Jeg tror tanken om nålen virker mere skræmmende, end oplevelsen rent faktisk er. Hvis man er fiks på fingrene, tager det kun et øjeblik og så er det overstået.

  Mvh
  Søren P

  Reply
   sussie

   Hej Søren.
   Hvilke løsninger af microchips til katte med GPS mulighed vil du anbefale?
   Har forsøgt at læse mig herom på nettet, men det er jeg ikke blevet klogere af pt.
   På forhånd tak,
   DBH
   Sussie

   Reply
    Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

    Hej Sussie
    Der findes indtil videre ikke mikroship med GPS i. Man kan få halsbånd med GPS i, men teknologien er stadig for stor til at kunne være i en mikrochip, der ligger under huden.
    /Søren

    Reply
Lars

hvad koster det at få mærket en kat med RFID.

Reply
  sorenpejstrup

  chipping af katte
  Det kommer helt an på hvor i landet du er. Dyrlægerne er typisk dyrere i de store byer.

  Det afhænger også af om du får andre ting sammen med. Neutralisation, vaccination og den slags.

  Det kan koste alt mellem 200-700. Ring evt. og få et tilbud før du køber.

  Reply
Dorte Jørgensen

chipmærkning af hund
Vi skal have vores hund chipmærket. Den er nu 8 mdr. Er det stadig muligt at få det gjort uden fuld narkose, når den er blevet så stor? 😀

Hvad er pris for vaccination og chipmærkning?

Hilsen

Dorte Jørgensen

Reply
  sorenpejstrup

  Chipmærkning uden bedøvelse
  Hej Dorte

  Det er ikke nødvendigt at bedøve hunden for at give den en chip. Uanset hvor gammel den er.

  Prisen afhænger helt af hvilken dyrlæge du bruger. Ring evt. i forvejen og for den præcise pris.

  Det ligger normalt mellem 600 og 2000 kroner.

  Mvh Søren

  Reply
Maria

min hund på 4 år
jeg vil gerne have min hund vaccination og chipmærkning som jeg lige har fået hvad vil det koste? jeg bor på djursland.

Reply
  sorenpejstrup

  Pris på chipmærkning
  Hej Maria

  Der er ikke en fast pris for den slags, så dyrlægerne kan sætte prisen meget forskelligt.

  Jeg har ikke kontakt til Djursland, så jeg kan ikke svare dig på deres vegne.

  Ring evt. til et par klinikken omkring dig og få et tilbud.

  Mvh Søren

  Reply
William Hentze

Chipmærkning
Hej
Jeg har haft en meget lang diskussion med en gammel ven og vi er enige om at hvis nogen sad inde med et brugbart svar måtte det være dig..
Kan man, med den chip der bruges til husdyr, chipmærke et menneske uden risiko for infektioner, irritaton osv?
Og hvis ja, kan man så selv vælge hvad der skal stå på den – fx cpr nummer eller anden data??
På forhånd tak for hjælpen.
Mvh
De 2 nysgerrige

Reply
  sorenpejstrup

  Chipning
  Hej William

  Tak for tilliden.

  Når man stikker en nål igennem huden, er der altid risiko for irritation og infektion. Men jo, der i princippet ikke noget galt for at man kan give en chip til mennesker.

  Dataen på chippen er lagret digitalt så der er nogen begrænsning for, hvad det kan være. På chips til dyr er det 15 tal, men det kan ligeså godt være bogstaver, en lydstump eller en kodet fil. Hvis det kan være på et USB-stick, kan det være på en chip. Lagerpladsen på chippen er dog stadig noget begrænset.

  Mvh Søren

  Reply
Sara

chipning af en hund på 17 måneder.
Hej.

Jeg ville lige høre for at være hel sikker, jeg har en hund på 17 måneder, som jeg næsten lige har fået og som ikke er chippet. Er den for gammel til at blive chippet, eller er der ingen fast alder for hvor gamle de skal være? De skal jo nemlig være det inden de er 8 uger nu 🙂

Reply
sorenpejstrup

Chipning af ældre hvalp
Hej Sara

Det er kun loven, der sætter den grænse. Ifl loven skal hunden være chipmærket inden den bliver solgt videre – senest som 8 uger.

Rent fagligt er der ingen øvre grænse og er hunden ikke chippet, vil jeg anbefale dig at få det gjort hurtigst muligt. Den er ikke lovlig ellers.

Mvh Søren

Reply
nina

chip-mærkning
Hej 🙂
Jeg tænkte egentligt bare på om man kan få fjernet chippen igen på et tidspunkt, eller om det er umuligt efter at katten har fået den?
Mvh nina

Reply
  sorenpejstrup

  Fjernelse af microchip
  Hej Nina

  Jo, man kan i princippet godt fjerne en chip igen. Det vil kræve at man lægger dyret i bedøvelse og operere i området.

  Det skal have en klar medicinsk årsag som f.eks. at chippen generer på en eller anden måde. Ellers er det at betragte som en unødvendig operation.

  mvh Søren

  Reply
Ingrid

Kattemor
Hej!

En moderløs kattekilling har været i min varetægt ca 3 uger nu, så den nu er ca 6 uger gammel…en ældre herre havde holdt øje med den i 14 dage hvor den havde skreget efter moderen og den var næsten kun skind og ben da han fortalte det til mig. Jeg har købt modermælkserstatning hos dyrlæge, KMR, og indenfor den seneste uge er den startet på Babycat fra Royal Canin – jeg synes nu den ser så velernæret ud, at jeg overvejer at få den chippet samtidig med et sundhedstjek hos dyrlæge. Er der et lovpligtigt tidspunkt ang chipning af katte eller er det bare at gøre det så hurtigt som muligt? mvh Ingrid

Reply
sorenpejstrup

Lovgivning om chipmærkning af katte
Hej Ingrid

I øjeblikket er der ingen lov om ID-mærkning af katte. Du kan altså få katten mærket på nøjagtig den måde du ønsker og hvornår du ønsker. Du bestemmer selv.

Hvis den på et tidspunkt skal rejse med til udlandet, kræves der chipmærkning inden du tager af sted.

Mærkning sammen med første eller andet dyrlægetjek er er meget fornuftigt.

Mvh Søren

Reply
Mai

chipmærkning
Hejsa.. Jeg overvejer at anskaffe mig en ny hundehvaæp, men har set mange steder, at de ikke er chippet. Mit spg. går så på, hvorvidt jeg bliver pålagt bødestraf, når jeg tropper op hos dyrlægen og vil have hvalpen, der jo så er over 8 uger, chippet??

Reply
  sorenpejstrup

  Bøde ifm med chipmærkning
  Hej Mai

  Nej, du får under ingen omstændigheder en bøde hos din dyrlæge og desuden ligger ansvaret hos den, der sælger hunden.

  Hvis du bliver stoppet af politiet på gaden med en umærket hund, kan du få en bøde af dem, men aldrig af dyrlægen.

  Reglen med de 8 uger er bl.a. lavet for at beskytte dig som køber. Hvis hunden f.eks. er af en ulovlig race må den ikke mærkes og skal aflives, hvis sælger ikke selv kan beholde den. Hvis du kommer til dyrlægen med sådan en hund, ender du med at betale for en hund du ikke må beholde.

  Jeg vil anbefale dig kun at købe en hund, der er chipmærket. Er den ikke det, kan det være fordi sælger har noget at skjule eller ønsker at tjene flere penge på hunden. Stil det simpelthen som et krav for at du vil købe hunden, at den er i lovlig stand.

  Mvh Søren

  Reply
Line og min kat Mivs

mærkning af kat
hej min kat er tit ude og ligner meget en herreløs kat da hun har været kørt ned. 🙁 derfor vil jeg gerne have hende mærket så hun altid kan komme hjem igen, men hvad er bedst??

Reply
  sorenpejstrup

  Chip eller øremærke
  Hej Line

  Jeg har ikke et halt klart svar på dit spørgsmål. Det kommer nemlig an på flere ting.

  Dog vil det være fornuftigt hvis kattens mærkning kan ses tydeligt. Det kan kun en øremærkning. Den kan desværre blive utydelig med tiden og derfor blive svær at aflæse korrekt.

  Det sker ikke for en chip, men den kan ikke ses udefra. Det kræver en skanner.

  Der findes mange mennesker i Danmark, som endnu ikke ved at katte kan chipmærkes og som derfor kun forventer at finde en tatovering i øret. Derfor er øremærkningen stadig at foretrække i mange tilfælde.

  mvh Søren

  Reply
Mia

Sidder chippen forkert?
Hej.. Jeg har fundet ud af chippen på min hund, sidder på siden af halsen. Sådan hvor halsbåndet sidder. Er der normalt?

Reply
sorenpejstrup

Placering af chip
Hej Mia

Ja, det er normalt. Chippen sidder over venstre skulderblad, på siden af halsen og nogle gange synker den frem på brystet.

mvh Søren

Reply
Bent

Chipmærke ældre hund
Vi har en 7 år gammel hund med øretatovering og et pas. Øretatoveringen er blevet helt ulæselig. Kan hunden få en chip, som så føjes ind i passet, så den kan komme med til udlandet.

Reply
sorenpejstrup

Chip til ældre hund
Hej Bent

Ja, det kan den. Det er endda et krav, hvis øremærkningen ikke kan læses nemt.

Mvh Søren

Reply
Anne

Aflæsning af chip
Hej

Jeg købte for et års tid siden en kat på DBA og mærker nu, at den har noget i øret som kunne være en chip. Hvis det er tilfældet, hvor kan jeg så henvende mig for at få chippen aflæst?

Mvh. Anne

Reply
  sorenpejstrup

  Chip-aflæsning
  En chip ligger aldrig i øret. Den ligger under huden i nakken. Oftest i venstre side.

  Chippen kan læses med en skanner. Dyrlæger, falck, kattehjem og politiet har såden én.

  Mvh Søren

  Reply
Louise

Kattelem m/ chiplæsning
Jeg har en hankat på knap fem år. Han er meget aktiv og meget ude og for at give ham flest muligheder, når vi ikke er hjemme, anskaffede vi for et par år siden en kattelem. Der er mange katte i området og en nabo har problemer med at flere katte går ind og markerer territorium i hans stue og lign. – ikke så hyggeligt.
Derfor købte vi en (forholdsvis dyr) kattelem med chipaflæsning og gav derefter katten en chip i nakken. Det har fungeret fint – indtil for nyligt, hvor den holdt op med at låse op for ham.. Han løber bogstaveligt talt hovedet mod en mur .. 🙁 Vi skiftede batteriet – to gange – uden virkning .. Vi har prøvet at åbne for ham og når han går igennem, låser den op, når han er halvvejs .. Ergo må den fungere, men kan det passe at chippen har flyttet sig ?? Så længe efter og så pludseligt? Han fejler ikke noget og virker ikke generet i området omkring hals og nakke ..

Mvh. Louise
(som forsøgte at ringe sin dyrlæge op på Grundlovsdag .. det gik ikke :))

Reply
  sorenpejstrup

  Chip fungerer ikke
  Hej Louise

  Det er ikke så almindelig at den vandrer så lang tid efter. Det kan måske godt lade sig gøre, men ikke så sandsynligt.

  Prøv evt. at få din dyrlæge til at aflæse chippen i klinikken. Deres skannere kan være bedre. Det koster normalt ikke noget.

  Glaskappen omkring chippen kan punktere. På den måde får chippen fugt og holder op med at fungere. Det kan være en mulighed.

  En chip er meget let at se på et røntgenbillede. Det er derfor meget nemt at afgøre om chippen er der eller ej og hvor den er.

  mvh Søren

  Reply
Anonym

Jeg har købt en kattelem: SURE FLAP, men er i tvivl om den microchips min kat har fået kan bruges, da der står i brugervejledningen at det skal være microchips med 15 cifre (også kendt som FDXA) eller med 10 cifre (FDXA) undtagen de der starter med: 000…,010…,eller 020.
Eller med 9 cifre ( kendt som krypteret sikkerhedschips)
Min kat har øremærke GFW041 – skal vi sende den nyindkøbte kattelem retur eller hvad ???
mvh. Kirsten

Reply
  Anonym

  Undskyld, men jeg har fundet ud af, at min kat ikke er chipmærket, men kun registreret.
  mvh. Kirsten

  Reply
Louise

Svar: Kirsten
Hej Kirsten
Jeg har en SURE FLAP kattelem – den her fungeret upåklageligt i to år. Som beskrevet tidligere, holdt den op med at fungere for noget tid siden, hvorfor jeg opsøgte min dyrlæge, som fortalte at kattens chip sidder præcis hvor den skal og at den fungerer som den skal. Derfor købte jeg en ny kattelem – også en SURE FLAP – men den virkede heller ikke, hvorfor jeg har returneret den. Nu står jeg med en kat, der har en chip, der efter sigende fungerer som den skal, og en kattelem, der registrerer chippen, men først når katten er halvvejs inde :angry:
Mht. det du skriver Kirsten, så skal katten have en chip (som ofte skydes ind i nakken), for at SURE FLAP fungerer – den kan dog også bruges som almindelig kattelem, jf. brugsvejledningen, dog synes jeg, den er for dyr til det formål.
Mvh. Louise

Reply
Gunver B. Sørensen

Chip spørgsmål
Da jeg bor i Frankrig og min lille hunds øretatovering nu er ulæselig, vil jeg høre : Hvis den får denne chip her i landet skal den så yderligere registreres når Danmark + andre lande besøges ?? mvh G.Sørensen

Reply
  sorenpejstrup

  Registrering af chip i Danmark
  Hej Gunvar

  Hvis din hund kun er med på ferie, skal den ikke nødvendigvis registreres. Hvis den opholder sig her i længere tid, skal den.

  Jeg kender ikke til en specifik tidsgrænse, men vil være i størrelsesordenen af nogle uger.

  Det er nemt at få den registreret. Du kan gå til hvilken som helst dyrlæge og betale registreringsgebyret. Det er lige nu på 125 kroner plus evt. noget for dyrlægens ulejlighed.

  mvh Søren

  Reply
Gunver Sørensen

microchip…videre
Jeg takker for svar 🙂 Jeg undres dog over to ting: Hvorfor er disse chips ikke internationale. Synes, det er meget, at skulle betale til flere registreringer. Hvorfor er det mon ikke “EU-styret”?
Samtidig må jeg berette, at en tolder i Khb.lufthavn ved min ankomst temmelig ubehageligt fortalte, at hvis jeg ikke havde min hund med chip næste gang, kom den ikke med ind i landet. Hun spurgte IKKE til hvor langt mit ophold ville være!
Mvh Gunver Sørensen

Reply
  sorenpejstrup

  Mere om chips
  Så vidt jeg ved arbejdes der også på at gøre andre landes registre søgbare, men der er ikke fælles eu-regler på området.

  Det skyldes nok bl.a. at mærkning ikke er så almindeligt i udlandet som det er i Danmark og at der også skal være nogen til at betale.

  En hund kan blive afvist ved grænsen hvis den ikke har en funktionel chip eller den ikke har et pas. Du kan ikke blive afvist på baggrund af manglende registrering.

  Reglen er bare at hunde, der bor i Danmark, også skal være registreret her. /Søren

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: