Min hund har en bule på maven, der er blevet større?

Min hund har en bule på maven, der er blevet større?

Min Dansk-Svenske Gårdhund har længere haft en knude på maven, men den er nu blevet større. Det føles somom der er flere knuder i én …

(Udgivet maj 2012, senest opdateret februar 2019)

Vores kære hund, har her de sidste par dage opført sig underligt. Den plejer altid at springe op når vi kommer hjem og være meget glad. Det har den ikke været de sidste par dage.

Den har længe haft en knude omkring maven. Den har ikke været særlig stor, men nu er den blevet større. Og det er som om, der er flere knuder i en knude.

Dens næse er lidt varm, men den spiser og drikker. Dog virker den meget træt, og udmattet. Hvad kan dette være?

Mvh. Nadia

Skrevet af: Nadia Hansen

Oplyst: 10-11 år gammel, Dansk-Svensk GårdhundMulig brystkræft (mammatumor)

På billedet ser man de 4 sorte patter. Det hårløse område ca. midt i er navlen. Knuden ligger bag ved (til højre for) den nederste patte-vorte.

Når knuden ligger så tæt på en mælkekirtel, er der en mulighed for at den kan være brystkræft. Det er bekymrende at den vokser og at den ikke virker ensartet.

Det er ikke ualmindeligt at den slags knuder starter fredeligt, men senere udvikler sig til kræftknuder. Og det er almindeligt for hunde i din hunds alder.

Anden mulighed er at knuderne kan være arvæv. Det forekommer af og til i forbindelse med løbetid hos tæver. Det virker dog ikke umiddelbart sandsynligt, når knuden vokser. Det vil under alle omstændigheder være en god ide at få det undersøgt.

 

Knuder undersøges med vævsprøver

Hvis man vil vide mere om hvad en sådan knude indeholder, tager dyrlægen en finnåls-biopsi. Det gør man ved at stikke en tynd nål i knuden og syge nogle celler ud. De celler kan man vurdere under mikroskop. I tilfælde af knuder i mælkekirtlerne er det dog ikke altid påkrævet.

De tegn, du beskriver, er bekymrende. Den slags knuder fjerner man ofte kirurgisk – ondartede eller ej. De godartede fjerner man ofte også, da de har potentiale til at udvikle sig.

 

Hvorfor hunden er træt

En hund kan være træt og udmattet af mange årsager: Feber, kvalme, smerte, lavt sukker-niveau og meget mere. Den kan sagtens fejle noget, der slet ikke har med knuden at gøre. Der behøver ikke være en sammenhæng.

Knuderne behøver ikke at have spredt sig, men ondartede kræft-knuder potentiale til at gøre det. Har knuden spredt til andre organer eller blodet, kan det gøre hunden dårlig. Den slags undersøger man oftest med blodprøve, røntgenbilleder og/eller ultralydsskanning.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply