Kloklip / negleklip på hunde

Kloklip / negleklip på hunde

Pia viser her hvordan du kan klippe neglene på din hund

Jeg giver her min guide til at klipppe klør på hunde. Hunden her ligger på siden, men øvelsen kan også udføres med hunden stående.

(Udgivet marts 2010, senest opdateret januar 2019)Kloklip på hunde

Af en eller anden mystisk årsag er kloklip noget af det værste hunde kan forestille sig at blive udsat for. Nogle har lært at tage det pænt, andre går i panisk angst over ideen.

Er det tilfældet starter øvelsen længe før du finder negleklipperen frem. Så skal hunden trænes. Er din hund ikke bange for at få klippet klør, kan du gøre sådan:

Tryk kloen frem med tommelfingeren. Spidsen af kloen skal flugte med undersiden af trædepuden. Tag forsigtigt 1 mm af gangen indtil kloen er en god længde. Tag evt. én pote én dag af gangen. Så bliver det ikke for overvældende for hunden.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(9) comments

lærke

negleklipning
min hund reagere ret voldsomt når jeg klipper hendes negle. det bløder ikke, og jeg tager kun 1 mm af gangen.
hmm, normalt? 🙂 .

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Ja, det er desværre meget normalt. Det gør sikker ikke ondt, når du ikke tager mere af og det ikke bløder.

  Jeg ved (naturligvis) ikke med sikkerhed, hvad der sker i hovedet på hundene. Jeg tror de reagerer på lyden og på den følelse, det giver op igennem tåen når man klipper.

  Nogle hunde reagerer også stærkt på at blive holdt fast.

  Sørg for at klosaksen er skarp så den skærer kloen og ikke maser sig igennem. Tag evt. kun én pote af gangen og vendt med den næste til dagen efter. Prøv også om du kan klippe kløerne på et tidspunkt, hvor hunden er afslappet.

  Håber det kan hjælpe. Mvh Søren P

  Reply
Rebecca

To hunde der ikke vil have klippet negle
hej, jeg har to hunde, den ene en korthåret dværggravhund på ca. 14 mdr og den anden er en langhåret miniature gravhund på ca. 2 mdr. begge er nærmest paniske for at få klippet negle… den ældste kan jeg med nød og næppe holde fast og på den måde få lov til at klippe negle på, ofte falder han til ro når jeg har klippet den første pote men begynder at stritte imod igen ved den sidste, og begynder at pive en smule men ikke meget. Den lille piver derimod hver gang jeg rører ved en af hans poter efter jeg har klippet den første negl… Jeg prøver at tale beroligende til dem mens jeg klipper og holder pauser undervejs hvor jeg roser dem og kæler med dem for at få dem til at falde ned. Jeg prøver også at sige “nej” bestemt til dem når de gør noget jeg ikke vil have, men er som om det stadig ikke virker… jeg husker også at give dem en godbid når jeg er færdig med at klippe… Jeg kan hver gang mærke at det tager hårdt på mine og hundenes kræfter når de skal have klippet negle, så nu vil jeg høre om du har nogle gode råd til hvordan jeg kan vænne dem til det og gøre det til en god oplevelse.?

MVH Rebecca

Ps. Jeg prøver at være forsigtige med ikke at klippe for meget af, og har kun en gang været uheldig at klippe indtil blodåren. Men syntes specielt at det er svært at vide hvor meget jeg skal klippe af den mindstes negle, er der nogen huskeregel til det?

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Ja, jeg kender godt problemet. Der er desværre ikke nogen nem vej.

  For nogle hunde er det mere det at man holder dem fast, der er problemet. Andre kan ikke lide følelsen i tåen eller lyden af saksen.

  Det er godt at du roser dem og taler beroligende, men pas på du ikke gør det når de piver. Det kan forstærke reaktionen.

  Tag evt. kun en pote af gangen og vendt med de andre til dagen efter.

  Hold dem også gerne adskilt, men du arbejder med dem.

  Og sørg for at saksen er rigtig skarp, så den skære og ikke masser sig igennem kloen.

  Og nej, der er ikke nogen god regel til at vide hvor langt op du skal klippe. Blodkaret følger langsomt med ud til spidsen. Tag 1 mm af gangen indtil centrum af selve kloen bliver lysere.

  mvh Søren

  Reply
tina

analkirtler
Kunne du ikke lave en videoblog, hvor man kan se, hvordan man tømmer analkirtlerne på sin hund – gerne en lille hund?

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Jo, det er en god ide. Det vil jeg arbejde på!

  Søren

  Reply
Allan Nygaard

Klipning af kløer
Min hund var 6 år gammel da jeg fik ham, og han brød sig ikke om at blive rørt på poterne, og dette kommer sikkert af at han har oplevet at det gjorde ondt at få kløerne klippet. Nu har jeg haft ham halvandet år og vi har gjort det til en hyggestund når vi klipper kløer og ordner ører, masserer poter (bare for hyggens skyld) osv.Han er helt afslappet og nyder helt tydeligt sit “100 km eftersyn”, så det kan sagtens lade sig gøre også med en hund der er over unghunde-stadiet.

Reply
  Allan Nygaard

  Klipning af kløer, fortsat fra ovenstående
  Med ældre hunde gælder det bare ligesom med lydighedstræning at man er MEGET tålmodig og 100% konsekvent så hunden ved hvor den har dig. Naturligvis gør det ikke noget at du bliver nogenlunde ferm til at foretage kloklipningen så 4 poter kan gøres på under 45 sekunder. Når du til stadighed foretager en hurtig og smertefri klipning vil hunden hurtigt få tillid til at det ikke bliver ubehageligt. 😀

  Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej Allan
  Hvor er det bare godt, at han er landet hos dig og I har fundet en god måde at gøre det på.
  /Søren

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: