Akne og hageeksem hos katte. Tips og behandling

Akne og hageeksem hos katte. Tips og behandling

Hageeksem og acne hos katte giver sorte prikker i huden på hagen. I mere alvorlige tilfælde kan det udvikle sig til eksem med sår og bumser. For det meste kan det holdes ned med rensning og vask, men nogle katte har brug for medicinsk behandling med antibiotika og binyrebarkhormon (steroid).

(Udgivet januar 2012, senest opdateret januar 2019)Symptomer på akne hos katte

Man ved meget lidt om årsagen hvorfor katteakne opstår. Teorien er, at det skyldes en keratiniserings lidelse – altså en forstyrrelse af cellerne i det yderste hudlag.

Ofte er der udslæt på hagen, men det kan også sidde på både over- og underlæbe og i læbefolden. Nogle gange klør det, men ikke altid.

I mere alvorlige tilfælde vil huden på hagen hæve op og der kan komme bumser og pustler.

 

Hvordan ser hageeksem ud?

Der vil være sort eller brunt fedtet udslæt på hagen og eventuelt læberne. I nogle tilfælde kan det ligne akne hos mennesker, hvor der går betændelse i huden og der kommer bumser og sår med skorper.

 

Behandling af akne

Hageeksem og akne kan vise sig i forskellige grader.

Mild grad: Mindre sort udslæt og sorte prikker, der ikke klør, kan normalt holdes nede med almindelig rens og vask nogle gange om ugen. Brug shampoo, der er lavet specielt til katte. Du kan også bruge opvaskemiddel, der ofte er neutralt og godt til at opløses fedtet i huden. Det er kan også være en god ide at rense med klorhexidin.

Alvorlig grad: Hvis hagen og/eller læberne hæver op, får blære eller væsker, kan det skyldes bakterieinfektion. I de tilfælde skal katten have antibiotika sammen med daglig rensning. Hvis dine drikke- og foderskåle er lavet af plastic, kan det også være en god ide at skifte dem ud. Plastic kan forværre akne for nogle katte.

Svær grad: I nogle tilfælde skal antibiotikakuren forlænges op til 4-6 uger. Det afhænger af hvilke bakterier, der vosker i sårene. Pasteurella, Staphylokker og Streptokokker er almindelig og ganske svære at slå ned. Det kan også blive nødvendigt at give binyrebarkhormon i koretere tid.

 

Katteakne kan ligne andre sygdomme

Katte får af og til andre sygdomme, som har de samme symptomer som akne med sort eller brun eksem, sår, betændelse og hævelser. De kan også være med til at forværre tilstanden. Det kan for eksempel være:

  • Svampeinfektion med Microsporum eller Trichophyton: Ringorm hos katte
  • Allergi overfor f.eks. foder
  • Infektion med calicivirus.
  • Eosinofil granulom
  • Bakteriel pyodermi (primær hudbetændelse)
  • Svampeinfektion med Malassezia gærsvamp
  • Hårsækmider (demodicose)

 

Mange af disse andre sygdomme, vil dog ofte være synlige andre steder på kroppen og ikke kun på hagen. Hvis man har mistanke om en underliggende sygdom, er det naturligvis vigtigt at få den behandlet samtidig.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(40) comments

Add Your Reply