Hvad laver min kat? Vejrtrækningsproblemer? (med video)

Hvad laver min kat? Vejrtrækningsproblemer? (med video)

Han leger, spiser og bruger bakken helt som normalt. Men engang imellem kommer det her altså…

(Udgivet januar 2012, senest opdateret februar 2019)

Hej

Jeg prøver lige at poste herinde og ser om jeg evt. kan få et svar på, hvad vores kat laver eller fejler.

Vi har været ved dyrlægen og hans blodprøver er fine – det er dog noget tid siden, så jeg tænker vi snart skal en tur forbi igen, men kunne være du også havde et godt bud.

Han har fået ormekur. Han leger, spiser og bruger bakken helt som normalt. Men engang imellem kommer det her altså. Han har i øvrigt ‘madallergi’ og får foder uden korn.

Oplyst: Huskat, han

Skrevet af: HeidiAstma eller kronisk bronkitis

Jeg synes mest det ligner et astma-anfald. Astma kommer i mange varianter har mange navne. Man kalder det bl.a. også kronisk bronkitis.

Der kan selvfølgelig være andre ting i spil, men det vil være en god ide at få ham undersøgt for netop det.

Sygdommen har en tæt sammenhæng med allergi, så når han er allergiker i forvejen, gør det ham mere udsat.

 

Diagnose med røntgenbilleder

Diagnosen astma er ikke altid helt nem at få stillet. Vi tager normalt et skridt af gangen, for at udelukke så mange andre sygdomme som muligt.

  • Først undersøger man katten, lytter på lungerne og snakker om anfaldene. Din video er en meget vigtig del af det.
  • Mange dyrlæger tager røntgenbilleder af lungerne. Astma kan ikke altid ses direkte, men man kan udelukke andre ting som f.eks. væske i lungerne.
  • Udtagelse af skylle-prøve fra lungerne. Det er ikke altid nødvendigt og ikke alle dyrlæger har muligheden. På mennesker bruger man det rutinemæssigt. Det er bl.a. med til at udelukke cancer.

 

Behandling med binyrebarkhorm

Behandling for astma hos katte er binyrebarkhormon. Selvom mange katte kan klare sig med en meget lille dosis, er det ikke smart at give dem tabletter i lang tid.

Ofte er det fornuftigt at bruge en inhalator, som man f.eks. også bruger til børn. Det kræver noget øvelse og tilvænning, men giver færre bivirkninger på lang sigt. Med sådan én behandler man nemlig kun lungerne og ikke resten af katten.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(4) comments

Add Your Reply