december 30

0 comments

Hvorfor slikker min hunkat alt sin pels af?

Min hunkat slikker sin pels af. Hun har ikke lopper eller nogen sår! Dyrlægen gav Zylkene-piller, som skulle hjælpe…

(Udgivet januar 2012, seneste opdateret januar 2019)

Jeg har en Hellig Birma hunkat som lige er blevet 4 år. Hun slikker alt sin pels af, og jeg føler ikke det vokser ud igen. Dyrlægen gav Zylkene-piller, som skulle hjælpe, men det synes jeg ikke, det har.

Hun har ikke lopper eller nogen sår! Så synes det er vildt mærkeligt. Hun har ingen pels ved starten af halen og for og bagben. :/

Er der ikke noget man kan gøre? Smøre noget på eller noget?

Oplyst: 4 år gammel, kat, Hellig Birma

Skrevet af: Anonym

 

Lopper, når der ikke er lopper

Som dyrlæge finder jeg kun lopper og sår på ca. hver anden kat, der rent faktisk har lopper. Det er altså kun ca. halvdelen af kattene, vi kan finde lopper på.

Jeg ved det fordi det virker at give de katte en passende god loppekur.

Det er kun 5 % af lopperne der er på katten. De sidste 95 % i hjemmet. Har der kun været et par enkelte lopper på din kat og hun slikker sig meget, er det mest sandsynlig I slet ikke kan finde lopperne.

Har hun fået én type loppekur for nyelig plejer jeg at skifte til en anden type. Det er ikke nødvendigvis fordi én type, virker bedre end en anden, men biologi er forskellig og nogle gange skal man forsøge med et alternativ.

 

Stress-betinget slikkeri

Hvis man går ud fra at katten ikke har medicinske sygdomme eller parasitter som f.eks. lopper, kan det skyldes stress. Det er en slags stereotyp handling, som katten gentager igen og igen for at berolige sig selv eller fordi den ikke ved hvad den ellers skulle gøre.

Jeg forestiller mig, at det er dét din dyrlæge har tænkt ved at give dig Zylkene.

 

Hvorfor er katten så stresset?

Dit næste spørgsmål vil måske (naturligt nok) være: Hvorfor er katten så stresset? Og det kan der være uendeligt mange forklaringer på. Oftest skyldes det andre katte. Enten nogen din hunkat er sammen med eller nogen den kan se i haven. Det kan også skyldes ændringer i familien f.eks. nye børn eller en ny kæreste. Ellers kan det være mere simple ting som nye møbler. Listen er lang.

 

Behandling af stress hos katte

Den mest oplagte behandling er at forsøge at finde årsagen og fjerne den. Det kan man ikke altid og man prøver derfor med blandt kosttilskud og feromon-fordampere som Feliway.

I de mest udtalte tilfælde kan man også bruge antidepressiv medicin: ”Lykkepiller” – men altså ikke uden at være 110 % sikker på at katten ikke har lopper.

 


Tags

Adfærdsproblemer, Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Parasitter


You may also like

Borrelia (og andre sygdomme) din hund kan få fra flåter

Min hund nyser indad og så ud igen – Er det reverse sneezing?

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

E-bog for hundeejere... 

Få simple tricks til en bedre hverdag