Når hunden halter på forbenet - her er de mulige forklaringer

Når hunden halter på forbenet – her er de mulige forklaringer

Ortopædisk undersøgelse af forbenet – mit forslag til fuld undersøgelse af forbenet

(Udgivet 2011, senest opdateret februar 2019)Denne video er mest rettet imod andre dyrlæger og dyrlægestuderende. Jeg fortæller og viser hvordan jeg foretager en ortopædisk undersøgelse af et forben. Den egen dyrlæge vil sikkert løber noget tilsvarende igennem, hvis din hund halter på et forben.

 

Anamnese og klinisk undersøgelse

Som ved alle andre patienter starter jeg med en grundig anamnese og en almen klinisk undersøgelse. Jeg lægger især vægt på udviklingen af sygdommen. Er det kommet akut? Er det intermitterende? Eller er det langsom fremadskridende? Ved undersøgelsen er jeg særligt opmærksom på lymfeknuderne og hundens temperatur.

 

Logering

Hunden bør også longeres. Jeg vil gerne se hunden på i skridt og i trav og begge dele både fra siden og lige forfra.

 

Palpation og inspektion

Jeg mærker leddene igennem parvis for at finde eventuelle hævelser og asymmetri. Samtidig noterer jeg mig forskelle i muskulaturen.

 

Manipulation af forbenenet

Jeg undersøger forbenet ved at bevæge og manipulere leddene ét af gangen.

  • Jeg starter med hver enkelt tå for sig
  • Bøj og stræk carpalleddet
  • Fuld fleksion og fuld ekstension af albuen – vær omhyggelig med at holde skulderen i ro
  • Træk ditalt i poten under fuld ekstention
  • Suppination og pronation af poten
  • Rotation af humerus omkring længdeaksen
  • Cirkulær rotation af humerus
  • Fuld retro-fleksion af hele forbenet

Spørgsmål og kommentarer modtages meget gerne.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(51) comments

Add Your Reply