Hunden halter på bagbenet - Sådan undersøger man en hund, der halter

Hunden halter på bagbenet – Sådan undersøger man en hund, der halter

Ortopædisk undersøgelse af bagbenet – mit forslag til fuld undersøgelse af bagbenet

(Udgivet 2011, senest opdateret 2019)

 Bagbensbenshalthed

Denne video er mest rettet imod andre dyrlæger og dyrlægestuderende. Jeg fortæller og viser hvordan jeg foretager en ortopædisk undersøgelse af et forben. Den egen dyrlæge vil sikkert løber noget tilsvarende igennem, hvis din hund halter på et forben.

 

Anamnese og almen klinisk undersøgelse

Som ved alle andre patienter starter jeg med en grundig anamnese og en almen klinisk undersøgelse. Jeg lægger især vægt på udviklingen af sygdommen. Er det kommet akut? Er det intermitterende? Eller er det langsom fremadskridende? Ved undersøgelsen er jeg særligt opmærksom på lymfeknuderne og hundens temperatur.

 

Logering

Hunden bør også longeres. Jeg vil gerne se hunden på i skridt og i trav og begge dele både fra siden og lige bagfra.

 

Palpation og inspektion

Jeg mærker leddene igennem parvis for at finde eventuelle hævelser og asymmetri. Samtidig noterer jeg mig forskelle i muskulaturen.

 

Manipulation af forbenenet

Jeg undersøger forbenet ved at bevæge og manipulere leddene ét af gangen.

  • Jeg starter med hver enkelt tå for sig
  • Bøj og stræk tarsalleddet
  • Suppination og pronation af poten
  • Bøj og stræk knæet
  • Kontrol for skuffebevægelse i flere vinkler
  • Kontrol for bevægelighed af patella
  • Rotation af femur
  • Fuld ekstension af hoften
  • Faste tryk på columna
  • Fri bevægelighed af halen

 

Spørgsmål og kommentarer modtages meget gerne.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(67) comments

Add Your Reply