Er rå kartofler giftige for hunde?

Er rå kartofler giftige for hunde?

Alle kartofler indeholder et stof, der hedder Solanin. Hunde er meget forskellige og nogle har sværere ved at nedbryde og udskilde stoffet end andre. Får de for meget, kan hunde få nogle ret kedelige symptomer.

(Udgivet april 2015, senest opdateret februar 2019)

Grønne kartofler indeholder meget mere Solanin end andre kartofler, og er derfor langt mere giftige. Indholdet af Solanin er langt større i de grønne dele af kartoffelplanten, og de er derfor langt mere giftige, men der er altså også en vis mængde i selv kartoflerne.

Det giftige stof Solanin bliver til dels nedbrudt af varme, så godt kartofler er meget mere sikre for hunde. De indeholder så en masse kulhydrater, som de fleste hunde ikke har brug for, men det er en helt anden snak.

 


Giftmekanisme

Giften i rå og grønne kartofler hedder Solanin. Der påvirket et signalstof nervecellerne bruger. Forgiftningen påvirker altså nerverne.

 

Giftig mængde

Den giftige mængde i almindelige kartofler er meget lave. Koncentrationen er ca. 10 gange større lige under skralden og endnu større i de grønne dele af planen og blomsten.

Den egentlig giftige dosis er ikke kendt, men det giver heller ikke meget mening, da ingen af også kan vide hvor meget der er dannet i lige netop den grønne kartofel, du står med.

 

Symptomer på kartoffelforgiftning

De fleste symptomer kommer fra uro i tarmsystemet, men andre dele af kroppen kan også blive påvirket.

  • Savlen
  • Opkast
  • Diarre
  • Tap af appetit
  • Nedstemt humør (hos mennekser pga. af hovedpine og træthed)
  • Udvidet pupiller
  • Lav puls

 

Behandling af forgiftningen

Behandlingen er primært støttende. Det vil sige at man behandler og forsøger at dæmpe symptomerne.

Man forsøger at begrænse opkastet og diarreen, sammen med at man forsøger at stabiliserer appetitten.

Bliver dyret dehydreret kan man også give kunstig væske som drop.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!