Hunde der spiser deres egen afføring?

Hunde der spiser deres egen afføring?

Vores hund spiser sin egen lort. Mangler den noget i sin kost, og hvordan får vi den til at holde op…

(Udgivet februar 2012, senest redigeret januar 2019)

Tæve på 4 år spiser sin afføring?

Jeg har overtaget en 4 årig sund tæve, som æder artsfællers og kattes afføring.

Mangler den noget i sit foder (tørfoder) eller blot dårlig vane?

Oplyst: Cocker spaniel, 4 år

Skrevet af: Anonym

 

Hvalp æder sin afføring?

Hej Søren

Jeg har en 7 mdr. gammel schæfer-hvalp, der spiser sin egen afføring. Hvad kan det skyldes? Og hvad kan jeg gøre ved det?

Mvh. Poul

Oplyst: Schæfer, 7 mdr.

Skrevet af: Poul Pedersen

 

Mangler han noget?

Vi har en dejlig labrodorhvalp, som spiser sin afføring. Vi fjerner afføringen straks, men alligevel sker det.

Mangler den noget i sin kost, og hvordan får vi den til at holde op?

Oplyst: Labrador, 5 mdr.

Skrevet af: AnonymDe mangler ikke noget

Det er sjældent fordi, de mangler noget. Det er som oftest blot en dårlig vane.

Nogle hunde passerer deres foder hurtigt og andre sluger maden. I begge tilfælde kan der komme mere eller mindre ufordøjet foder med ud i afføringen. Af den årsag kan hunden måske synes, at det smager godt.

De kan altså måske få lidt sparsom ernæring ud af det, men vanen skyldes ikke et særligt behov for bestemte stoffer.

Når hunde spiser hestepære, kan de eventuelt få nogle gode næringstoffer ud af det. Hunde kan ikke omsætte græs, men tygget og blandet med hestens fordøjelse, kan hunde måske få bestemte vitaminer ud af hestepære. Det gælder altså kun for heste og ikke afføring fra andre dyr.

 

En dårlig vane

Problemet skyldes oftest en dårlig vane og hunden kan opdrages fra det. Det er oftest en adfærd vi ser hos unge hunde men nogle ældre hunde kan også pludselig få ideen og begynde at spise deres egen afføring.

Personlig oplever jeg af og til at nogle nervøse hunde begynder at spise afføring, hvis de oplever en periode med øget stress eller nervøsitet. Det er langt fra aller nervøse hunde, der gør sådan, men det giver mening at arbejde med trygheden omkring hunden også. Øget tryghed kan måske hjælpe nogle hunde.

 

Der skal opdragelse til

Det er vigtigt at være over hunden og fortælle den, at du synes dens adfærd er forkert. Et bestemt ”nej!” i øjeblikket kan gøre det. Det gælder dog ikke hvis hunden er nervøs.

Det hjælper ikke meget at komme med forskellige grimasser, forklaringer og bebrejdelser. Det hjælper heller ikke, hvis du ikke reagerer lige samtidig med, at hunden æder afføringen.

Det allerbedste er i princippet at aflede hundens opmærksomhed, så den bliver afbrudt i at spise afføringen. Det kræver dog, at du har en stabil øvelse eller et stabilt indkald, som du kan bruge og som virker i samme sekund, problemet er der.

 

Kosttilskud kan ændre afføringens smag

Du kan også købe forskellige kosttilskud, hunden skal have i foderet. Det giver afføringen en grim smag – eller grimmere smag.

Nogle bruger også at give frisk ananas, der efter sigende også skulle give afsmag i afføringen. Jeg har ikke efterprøvet teorien 😉

Det hjælper selvfølgelig også kun, hvis hunden spiser sin egen afføring. Går det også ud over andre dyrs afføring, gælder ideerne ovenfor.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(4) comments

Add Your Reply