Hund med mørke pletter i huden og vorter? (med billede)

Hund med mørke pletter i huden og vorter? (med billede)

Min hund har fået mørkere hud og mørke pletter og nogle steder vorter. Det kløer ikke. Hvad kan det være …

(Udgivet februar 2014, senest opdateret februar 2019)

Jeg har en 7 år gammel rhodesian ridgeback. Her indenfor de sidste par år er han begyndt at få små vorter rundt omkring, dyrlægen mener dog at de er harmløshed og at det er pga hans alder.

Nu er han så her indenfor den seneste tid begyndt at få små mørke pletter primært på mave og bagben, hvor der ikke er så meget pels, men har også opdaget nogle inde i ørene.

Generelt syns jeg flere steder at hans hud bliver mørkere. Han virker ikke generet på nogen måde af dem. Det skal lige siges at han elsker at ligge foran brændeovnen hele tiden.

Har du en ide til hvad det kan være og om det evt. er noget alvorligt?

Indsendt af: Ghita Andersen

Oplyst: Rhodesian ridgeback, 7 år, neutraliseret han

 


Der er klassisk to typer af grunde til mørkere hud

Der er klassisk set to grupper af sygdomme, der kan give hunde mørkere hud: Hormonelle sygdomme og kroniske infektioner.

Der findes også genetiske sygdomme og selvfølgelig påvirkning fra solen (UV-lys), hvoraf det første ikke er så almindeligt.

 

Mørkere hud pga hormoner

Cushings sygdom er den mest almindelige af de hormonelle sygdomme, der kan give mørkere hud hos hunde. Oftere vil den sygdomme også give tyndere pels og få hunden til at drikke og tisse mere, men ikke altid.

Cushings sygdom kan diagnosticeres ved hjælp af en urinprøve og specialiserede blodprøver.

Hypothyroidisme (for lavt stofskifte) er en anden grund til at huden kan blive mørkere hos hunde. Den sygdome vil i mange tilfælde også gøre din hund mere sløv og den vil blive tykkere på trods af mindre appetit. Nogle blivere også mere varmesøgende, det lyder relevant at få tjekket hos din hund.

Hypothyroidisme hos hunde diagnosticeres også ved hjælp af en blodprøve. Hormonniveauet kan måles direkte i blodet.

 

Mørkere hud pga af kroniske infektioner

Infektion med svampen Malassezia er en meget almindelig grund til at huden bliver mørkere eller får mørke pletter. Bugen og under forbenene er meget almindelige steder for den infektion, og det er ikke altid, at det kløer.

Bakterier og virus kan også være en del af årsagen.

Kroniske infektioner kan være ret udfordrende at diagnosticere og der er forskellige fremgangsmåder. En almindelig test er at stryge huden med tape, farve det med specialfarve og se på det under mikroskop. Svampe og bakterier hænger i tapen og man kan på den måde få en fornemmelse af årsagen. Alternativt kan man tage en dybere vævprøve og sende den til et laboratorie (histologisk undersøgelse)

Behandlingen vil være shampoovask med medicinsk shampoo, antibiotika eller binyrebarkhormon eller en kombination.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply