Min hund prutter meget?

Min hund prutter meget?

Hun prutter rigtig meget og de lugter rigtig slemt. Hun får tørfoder. 2 måltider om dagen af mærket Eukanuba…

(Udgivet januar 2012, senest opdateret februar 2019)

Hejsa

Tak for en rigtig god brevkasse.

Jeg har et spørgsmål til min hvalp på 8 mdr. Hun prutter rigtig meget og de lugter rigtig slemt. Hun har egentlig gjort det i lang tid. Tænke at det på et tidspunkt måtte holde bare lidt op.

Hun får tørfoder. 2 måltider om dagen af mærket Eukanuba. Hvad kan årsagen være? Er det meget normalt at nogle hunde er værre til det end andre?

Mvh Nielsen.

Skrevet af: NielsenFoderet betyder meget

Kort fortalt er det udtryk for en ubalance i tarmsystemet, men der er flere mulige forklaringer på den ubalance.

De vigtigste faktorer er foderet og de godbidder hun får. Forskellige typer af kulhydrater og fibre bliver omsat af enzymer og bakterier i tarmen. Det giver gas som overskudsprodukt og det skal ud. F.eks. giver frugt ofte mange prutter.

Der er i princippet ikke noget galt med Eukanuba, men det kan være, at det i kombination med din hund giver et uheldigt udfald. Prøv eventuelt at købet noget andet til hende. Undgå dog at skifte for brat og for mange gange på kort tid.

 

Racen har betydning

Du skriver ikke, hvilken race din hund er, men det er helt sikkert også en vigtig faktor. Nogle hunde er værre end andre. Der gælder for eksempel bulldogs.

 

Milde tegn på allergi

En sensitiv eller sart mave kan være de første milde tegn på allergi eller fodersensitivitet. Hunde kan godt være intolerante overfor en bestemt type protein på samme måde som vi kender det fra for eksempel menesker med laktoseintolerance.

Hvis han samtid får symptomer på udslæt, kløe eller irritation i huden, kan det betyde at din hund rent faktisk er allergisk. Ubalance i tarmsystemet sammen med kløe i poter og ører er helt klassisk tegn på foderallergi.

Har du ikke held med at skifte foder, kan din dyrlæge tilrettelægge en såkaldt fodertrail, når din hund bliver gammel nok. Den skal være udvokset. Med en fodertrail går man systematisk frem og finder ud af, hvad præcist netop din hund reagerer på.

 

Og tak for de pæne ord om brevkasen!

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

Leave a Comment:

(6) comments

Lise

dav, min hund prutter RIGTIGT meget! Det er en blandings hund af grand danois og en anden stor hund. så prutterne er store og afskyelige! der er blevet prøvet med mange forskellige slags foder og måder at give det på, men det hjælper ikke! derfor: kan jeg give min hund Aeropax?
det er jo synd for ham at han ikke kan være i samme rum som mig meget af tiden, heller ikke om natten, fordi han lukker disse forfærdelige prutter ud.
vh
Lise

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Jeg tror ikke umiddelbart det vil hjælpe, men produktet er ikke godkendt til dyr, så jeg ved det reelt set ikke. Jeg kan læse at det hæmmer skumdannelse, og det er typisk ikke det, der problemet. Hvis din hund sluger meget luft og danner skum, kan det måske.
  For det meste skyldes den slags en reaktion inde i selvetarmen på det hunden spiser. Det hjælper derfor ofte at finde “det rigtige” foder til netop din hund. Er man i tvivl starter jeg altid på allergikost og tilpasser derfra.
  Søren

  Reply
malenejou

Jeg har en olde English bulldogge på halvandet år. Han prutter RIGTIG meget og slemt. Han får tørfoder 2Xdagligt, og det er royal canin til store hunde. Bør jeg skifte til et andet foder? Det er næsten uudholdeligt med de stinkende hørmere…

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Hans slags kan ofte hjælpe ved at få foder med mere fiber i. Du kan købe foder, hvor det er tilsat eller du kan give det ved siden af.
  OEB er desværre ofte allergiske og har han samtidig hudproblemer i for eksempel poter og/eller ører, vil det sikkert hjælpe med allergiskånsom kost.
  Søren

  Reply
Per Andreasen

Vi har også erfaring med at buldogs fiser meget, og der har vi en bestemt foder der løser det problem, så det er ikke fordi der er noget galt med de andre produkter, bare at denne generelt passer bedre til denne race, så det vil være ok at prøve et andet produkt i den serie du nu i forvejen bruger 🙂

Reply
  Søren Drimer Pejstrup, dyrlæge

  Hej
  Ja, det er desværre en af de udfordringer racen har. Mange af dem, vi ser på dyreklinikkerne, er desuden allergiske og deres ubalance giver dem den ekstra tarmgas. Det er altså som sådan ikke prutteriet, der ligger til racen, men sygdommen nedenunder, der gør – men det er måske mere en diskussion på ord.
  Søren

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: