Hotspot hos hund / fugteksem: Sådan skal det behandles

Hotspot hos hund / fugteksem: Sådan skal det behandles

Hotspot hos hund (retriever eksem) er en voldsom og kløende hudbetændelse. Her er en hund med et stort udslæt under øret

Hotspot er betegnelsen for en voldsom og kløende og smertefuld hudbetændelse. Sygdommen har mange navne og bliver også kaldt retriever eksem, sommereksem eller våd hudbetændelse eller våd eksem.

(Udgivet april 2011, senest opdateret januar 2019)

Mere faglige korrekte udtryk er pyotraumatisk dermatitis og furunkulose. Og der er mange flere. For nemheds skyld holder jeg mig til Hotspot.Symptomer på hotspot hos hund

Hotspot er en betændelse, der sidder i huden under pelsen. Du kan altså ikke nødvendigvis se såret direkte. Du kan måske se at pelsen klistrer sammen et sted og hvis du kigger nærmere efter, vil huden have et rødt eller gulligt sår.

Det klør som regel enormt meget og er måske endda smertefuldt.

 

Et hotspot starter som en rift i huden

Her er en Hot Spot på en hund før jeg går i gang med behandlingenHotspot opstår i et sår eller i en rift, som kan komme mange steder fra. Hunden kan klø sig i huden eller i ørerne. Hunden kan også rive sig på grene, have småsår efter leg med en anden hund eller efter flåter og insektstik.

Tæt og sammenfiltret pels kan også småblødninger i hårsækkene. Det er i princippet lige meget, hvor riften kommer fra, bare der er en skade i huden.

Når en rift udvikler sig til et hot spot, skyldes det ofte de bakterier, der hedder Stafylokker. Den slags bakterier kan rigtig godt lide varme og fugt.

Her bliver pelsen klippet af et hotspot og eksemen bliver hurtigt synligtDet vil sige at der ofte kommer flere hot spots om sommeren i varmt og fugtigt vejr. Bakterierne har altså mere optimale levevilkår.

 

 

 

Hotspots smitter ikke

Sådan ser et hotspot hos hund ud efter at pelsen er barberet af og eksem-såret er blevet rensetHot spots smitter ikke direkte. Der er enormt mange bakterier lige i det inficerede område og de bakterier kan godt slå sig ned andre steder.

De springer dog ikke fra hund til hund og giver hot spots. Der skal stadig en rift eller skade i huden til.

 

Behandling af Hotspot

Pelsen skal klippes af og såret skal renses. Området skal renses flere gange over nogle dage. Det skal hele tiden være tørt at se på.

Hvis der kommer meget sårskorpe på, kan det også holde på fugten, så det skal også væk.

Jeg bruger klorhexidin på gazetamponer til at rense med. Du kan også bruge engangsskumgummiklude.

 

Kløen gør det værre

Det vigtigt at stoppe hunden i at klø sig. Når først bakterierne har fået rigtig fat, klør det ofte helt enormt meget. Hvis hunden bliver ved med at klø sig, bliver det kun værre.

Det mindst medicinske er at give hunden en krave på, eller dragt eller sokker. Det kommer selvfølgelig an på, hvor såret sidder. Er det ikke nok, kan man give smertestillende medicin, som samtidig tager noget af irritationen.

Er det heller ikke nok, kan man skrue yderligere op og bruge binyrebarkhomen.

 

Antibiotika kan være nødvendigt

Hvis hotspottet er stort og har bakterierne fået rigtig godt fat, er man nødt til at give antibiotika for at slå bakterierne ned. Antibiotika-kuren varer ofte forholdsvis lang tid. Nogle gange i 3-4 uger.

Det er også lavet salver, der både indeholder binyrebarkhomen og antibiotika, som man kan smøre direkte på såret. Det dræber bakterier og lindrer kløen en del.

 

Hvordan behandler man hotspot opsummeret

 1. Klip pelsen af
 2. Rens og vask såret grundigt
 3. Stop hunden i at klø sig. Dette punkt er meget vigtigt
 4. Medicinsk salve kan være nødvendigt
 5. Antibiotika og/eller smertestillende medicin. …eller:
 6. Antibiotika og binyrebarkhormon

 

Alternativ behandling af Hotspot

Jeg har lavet en lille video om alternative behandlinger som du kan prøve af hjemme til lidt mindre hot spots. Her er lidt gode råd, du kan prøve af. Hvis du ikke kan få hot spottet under kontrol inden for 1-2 dage, skal der medicin til, og du skal en tur til dyrlægen.Hvordan du kan undgå hotspot

Find årsagen til hvorfor din hund har fået rifter. Kan det være fordi hunden kradser sig selv? Eller kommer skrammerne andre steder fra?

 • Parasitter som lopper og flåter kan både give småsår og kløe
 • Allergi får mange hunde til at klø sig. Både i huden og i ørerne
 • Betændelse i analkirtlerne eller øregangene kan også få hunden til at klø sig selv
 • Saltrester i pelsen efter en svømmetur og sæberester efter et bad kan også give kløe
 • Medicinske sygdomme kan give forandringer i huden, der kan medvirke til at hunden får småsår.

Nogle racer er mere udsat end andre. Det gælder f.eks. retrieverne, st. bernhard, new foundlænder og schæfere på grund af deres pels og tendens til allergi. Nogle af dem har tæt og sammenfiltret pels, der holder på fugt.

Det kan hjælpe meget at holde pelsen ren og uden filtre.

Har du erfaringer, jeg ikke har delt her? Del hvad du ved og hjælp andre med at komme af med denne irriterende sygdom. Skriv i kommentarfeltet herunder.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(77) comments

Add Your Reply