Har min hund fået en hjerneblødning?

Har min hund fået en hjerneblødning?

Min hund holder hovedet skævt og piver en del. Kan han have fået en hjerneblødning…

(Udgivet marts 2015, senest opdateret januar 2019)

Jeg har en dansk svensk gårdhund på 10 år, som måske har fået en hjerneblødning. Han begyndte i går at gå skævt med hovedet pive en del.

Det blev værre og nu “ruller” hans øjne også. De ligesom flakker fra side til side, når han kigger på os.

Han har svært ved at holde balancen og knækker sådan ned på især forbenene.

Han har kastet lidt op, men vil gerne spise lidt, hvis han får lidt lækkert fra hånden.

Vi skal selvfølgelig have en tid hos dyrlægen, når de åbner, men gerne høre din mening først. Kan han have fået en hjerneblødning og tror du at han har smerter. Vi er meget bekymret for om han skal aflives, men hvis han rent faktisk har en hjerneblødning skal han så aflives.

Er det synd at lade ham leve?

Skrevet af: Anonym

Oplyst: Dansk/svensk-gårdhund, 10 år, kastrat.Når hunden holder hovedet skævt

Selvom hjerneblødning bestemt er en mulighed, mener jeg ikke, at det er sandsynligt for din hund.

De symptomer, du beskriver, lyder mest som en påvirkning af balancesystemet i øret. Den påvirkning kan i princippet godt skyldes en hjerneblødning, men det er ikke så almindelige.

Hunde har flere sygdomme, der kan give symptomer med skævhovedholdning hvoraf to er mere almindelige: Virus-infektion (som fx. virus på balancenerven) og idiopatisk (uden kendt årsag).

En påvirkning af balancesystemet vil tage ca. 3 uger og hunden vil få det godt igen bagefter.

 

Symptomer på hjerneblødning hos hund

Symptomerne på en hjerneblødning kommer meget pludseligt for så at stoppe uden at blive værre. Når symptomerne udvikler sig over en dags tid eller længere, er andre sygdomme mere sandsynlige.

Symptomerne vil heller ikke kunne komme og gå.

 

Placeringen af hjerneblødning

Lokalisationen af en hjerneblødning inde i hjernen vil bestemme hvilke symptomer den giver. Der kan godt opstå en blødning et sted, hvor det giver flakkende øjne (nystagmus), men typisk vil andre dele af hjernen også være påvirket.

Det betyder at andre nerver også er påvirket så hunden samtidig har andre symptomer: Kramper, ændret mentalt niveau og ændrede pupiller.

 

Akut besøg hos dyrlægevagten

Selvom de symptomer, du fortæller om her faktisk ikke umiddelbart er tegn på hjerneblødning og måske endda ikke er så farlige, bør du alligevel få hunden undersøgt hos en grundig dyrlæge.

Hvis det skulle ske i weekenden eller om aftenen, kan du finde den nærmeste dyrlæge med akutvagt på dyrlægevagt.com

Her vil dyrlægen undersøge hunden med fokus på om nerverne fungerer korrekt og om puls og blodtryk er normalt.

 

Sådan stiller man diagnosen

En hjerneblødning hos hunde vil næsten altid påvirke mere end bare én nerve. Her lyder det som om din hund at en betydelig påvirkning af balancenerven, men er det den eneste påvirkede nerve, er en hjerneblødning ikke sandsynlig.

Er din dyrlæge grundig vil hunde lave en såkaldt neurologisk undersøgelse, hvor hund kigger efter påvirkning af andre nerve. Det er kun hvis hun kan finde andre nerveskeder, at man bør mistænke en hjerneblødning hos din hund.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply