Hashforgiftning (Marijuana, Cannabis sativa)

Hashforgiftning (Marijuana, Cannabis sativa)

Der er hvert år en håndfuld tilfælde, hvor hunde på den ene eller anden måde for samlet hash op, der ligger og flyder. Hunde kan åbenbart godt lide den søde lugt og smag, så det er oplagt for dem at spise.

Hash er i princippet lige så giftigt for katte, men forgiftningen forekommer noget sjældnere.

(Udgivet februar 2014, senest opdateret februar 2019)

Giftmekanisme

Der er mange gifte stoffer i hashplanten (Cannabis sativ), men det meste kendte aktive stof hedder THC (delta-9-tetrahydrocannabinol).

Selv en enkelt dosis kan være livstruende, hvis den er stor nok, men for det meste har dyret de slemme bivirkninger. For en enkelt-dosis tager organerne for det meste ikke skade, når dyret er ude af den kritiske fase.

Stoffet bliver udskilt af leveren (ca. 85%) og af nyrerne (ca 15%)

 

Giftig mængde

Mængden af af det aktive stof THC variere meget efter hvordan cannabis-planten har været dyrket, efterbehandlingen og hvor længe stoffet har ligget.

Angivelserne her er altså kun circaværdier.

Hashforgiftning kan være dødelig ved 3 g THC pr. kg legemsvægt. Det svarer til ca. 60 gram hash pr. kg. En hund på 20 kg skal altså spise over et kilo for at være i livsfare!

De mange ubehagelige bivirkninger kan dog ses ved en meget lavere dosis. Her svarer det til at en hund på 20 kg. vil blive syg af ca. 1 gram.

 

Symptomer på hashforgiftning

De mest almindelige tegn på forgiftning med hash/candabis hos kæledyr er nedstemt humør og svaghed i musklerne. De kan dog også kortvarigt blive overgearede og urolige.

  • Nedstemt eller deprimeret humør
  • Desorientering
  • Muskelsvaghed (ataksi)
  • Manglende koordination
  • Opkast
  • Savlen
  • Rystelser
  • Store pupiller
  • Afkøling af kroppen
  • Lav puls

 

Behandling af hashforgiftning

Behandling af hash forgiftning starter med at få hunden eller katten til at kaste mest muligt af stoffet op.

Man giver derefter aktivt kul, der kan binde noget af stoffet ude i tarmsystemet og en masse kunstig væske som drop for at hjælpe kroppen med at udskille stoffet.

Det kan også være nødvendigt til at give Stesolid for at stoppe rystelser og et stof, der kan øge en for lav puls.

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!