Sådan fjerner du skovflåter på hund (med video)

Sådan fjerner du skovflåter på hund (med video)

Her er et billeder af hvor jeg er ved at fjerne en flåt

Der er mange myter og skrækhistorier om det lille sære væsen: Skovflåten. Her er en video-guide til, hvordan du kan få sådan en af.

 

Få hele flåten med ud

Flåten har et lille hoved med munddele og en stor bagkrop med tarmsystem. Flåten knækker nemt, hvis man blot trækker eller nulre. Det gælder altså om at få fat helt nede omkring hovedet.

Drej forsigtigt rundt imens du trækker.

Hvis flåtens hoved alligevel bliver siddende, sker der som regel ikke det store. Huden kan reagere på munddelene og give en irriteret knop, men der vokser ikke en ny frem og det øger ikke risikoen for for eksempelvis Borrelia.

Hovedet vil tørre ud og falde af på samme måde som hvis din hund havde fået en stor træsplint.

 

Borrelia og andre infektioner

Der er heldigvis sjældent at hunde og katte får det skidt af Borrelia-infektion.

Der sker dog oftere at flåten har andre bakterier med. Hunde og katte har en naturlig immunitet overfor mange af de flåtbårne sygdomme, og det er derfor sjældent et problem for katten eller hunden at have en flåt siddende.

Hvis området hvor flåten har siddet er rødt og irriteret efter at du har fjernet den, bør du kontakte din dyrlæge.

 

Hævelse efter skovflåt

Det er meget almindeligt at hundens hud reagerer på skovflåtens bid. Ofte vil der komme en lille hævelse på størrelse med en grønært.

Bliver huden irriteret, bliver hævelsen større end en 2-krone eller bliver hunden sløj, skal du kontakte dyrlægen.

 

Tæge på hund

Som en lille sidenote kan jeg nævne at tæger er noget helt andet en flåter og tæger slet ikke bider. Siger du “tæge” til din dyrlæge, ved hund dog nok godt hvad du mener 😉

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(18) comments

Add Your Reply