Dræber katte mor sine egne killinger?

Dræber katte mor sine egne killinger?

 

Hejsa. Vores ene hunkat fik killinger her d. 15/2, et flot kuld på 4 styk med 2 af hvert køn.

Den ene havde meget sammen krøllede bag ben, så efter vejledning fra vores dyrelæge “flaskede” vi den op, da den ikke selv kunne komme til misse mor, i det han havde tabt 7g (ca. fødsels vægt 85g) på mindre end 12 timer, efter vi begyndte med flasken, havde han taget 9g (87g ved sidste vejning), i går morges lidt i 7 var han frisk og frejdig, og nød sin massage, vi troede virkeligt han ville overleve, men da det var flaske tid igen, 8.40 lå han kold og livløs, i den ende af føde kassen hvor misse mor plejede at ligge med killingerne 🙁

I morges fandt min mand, en anden lille hanmis (92g ved fødslen), i kassen med et sår oven på hovedet, helt ned til kraniumet, vi kontaktede vores dyrelæge, det sagde vi skulle se tiden an. vi har kontroleret misserne hver halve time efter fundet, og her for små 2 timer siden fandt vi ham med et endnu større sår :unsure:.

Vi kontaktede vores dyrelæge og fik en hurtig tid, han kiggede og sagde at vi måtte se tiden an, der var ikke andet at gøre, eller vi ku dreje halsen om på den !!!! efter den sætning om det uhumane “drab”, for jeg ud af døren og sætter aldrig mine ben der mere!!!

Han har måske ret, det er måske det mest humane at gøre at få den aflivet, men han spiser og tumler rundt på samme måde som de andre 2, der er hun misser og dog en del større (fødselsvægt 110g og 114g, nu 141g og 124g, han selv er gået fra en fødsels vægt på 92g til 102g ved morgens vejning, så han tager godt nok på og der er ikke nogle fysiske skader at se.

efter anbefalingen fra en anden dyrelæge, har vi taget alle 3 killiger fra misse mor, og flasker dem hver anden time. De spiser alle 3 godt til, så det er dejligt.

hvor jeg egentligt ville hen er at vi har begge læst alle mulige steder at det nok ikke er så smart at ha taget dem fra hende, pga deres unge alder. men vi syntes misse hannen fortjener en chance til at overleve, hvilket vi tvivler på han får hvis han bliver hos misse mor, kan der være en grund til hun går efter de mindste i kuldet? vi har fundet sår på den mindste af hunnerne også, dog ikke “slikke” mærker men mærker efter tænderne på halsen, lige som det startede med ham der nu har hul i hovedet, vi troede først det var fordi hun prøvede at flytte dem, men hun’en havde intet før hannen, fik hullet, nu er det så den mindste hun der fik bide mærkerne, og den største hun har intet, men de er som sagt taget fra misse mor nu, da vi ikke ønsker nogen af dem skal lide.

Kan vi gøre noget for ham med hullet i hovedet? kan vi vaske ham med et eller andet så der ikke går betændelse i? og er det forkert af os at lege “gud” og prøve at rede ham? vores anden hun kat og faderen til killingerne vil dem rigtigt gerne, kan vi lade dem være hos killingerne?

Jeg ved der er meget at læse, og mange forvirret spørgsmål, men alle jeg har snakket med mener vi bare skal lade tingene gå sin gang, men vi nægter at give op, det var svært nok da den første gik bort, og kan ikke overskue en til 🙁

på forhånd mange tak.
Sio

 

 

Hej Sio

Hunnen kan godt finde på at dræbe sine egne killinger og der kan være mange grunde. Nogle hunner kan ikke finde den gode moderrolle frem og bliver forvirret og stresset over alt det nye liv. Andre gange vurderer hunnerne at små eller misdannede killinger, ikke kan overleve og hun afliver dem derfor tidligt.

Sår i hovedet med hul ned til knoglen er potentielt meget alvorligt. Infektioner kan have fatale følger og kræver for det meste behandling med antibiotika. Du kan rense sår med almindelig klorhexidin, men hvis der virkelig er hul, vil det ofte ikke være nok.

Der er ingen tvivl om at modermælk og nærværd er enormt vigtig den første tid. Det er klart det bedste hvis de kan være sammen den første tid. Hvis hunnen ikke kan finde ud af at passe på killingerne og det dog ikke en mulighed og så er det næstbedste at tage killingerne fra hende og flaske dem op selv. Det kræver meget arbejde og de skal have mælk hver 2.-3. HELE døgnet igennem de første 3-4 uger. Det skal også have meget varme og nærhed og det kræver enten at du er hjemme eller kan tage dem med på arbejde og sidde med dem i løbet af dagen. De kan ikke klare sig i en kasse på gulvet.

Hvis de andre katte accepterer killingerne kan de godt være sammen. Det kan faktisk være en rigtig god ide, da det også giver noget nærhed.

Håber det svarede på det meste. Ellers må du skrive igen.

Mvh Søren

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!

(2) comments

Add Your Reply