Avocado (Latinsk Lauraceae) (Persin) antages at være giftigt for hunde og katte

Avocado (Latinsk Lauraceae) (Persin) antages at være giftigt for hunde og katte

Avocado er stærk giftigt for fugle og man antager at det samme gælder for hunde og katte. Avocado giver akut celledød i hjertemuskulaturen og dermed hjertesvigt

Både avocadoplantens blade og frugt er ekstremt giftig for fugle. Man antager at det samme gælder for hunde og katte, men det er ikke undersøgt til bunds.

(Udgivet april 2011, senest opdateret februar 2019)

Giftmekanisme

Det giftige stof giver akut celledød i hjertemuskulatur og i mælkekirtlerne. Stoffet hedder Persin og findes i høje koncentrationer i avocadoplantens blade og i selve avocadoen.

Det virker dog ikke så stærkt på hunde, som det eksempelvis gør på fugle og kvæg.

 

Symptomer på forgiftning med avocado

Symptomerne opstår på grund af svigtende hjertefunktion:

  • Nedstemt humør og apati
  • Halsen og besværet vejrtrækning
  • Unormalt hurtig eller urytmisk puls
  • Væskeansamlinger (ødem)

 

Nogle vil udvikle mælkekirtelbetændelse (mastitis). I så fald vil dyret have ondt i mælkekirtlerne, være trist og eventuelt have feber.

 

Giftig dosis

Indholdet varierer meget mellem forskellige plantesorter. Nogle sorter er meget mere giftige end andre og kun få gram kan give symptomer.

De avocadoer vi kan købe er formentlig ikke lige så giftige som det vildtlevende sorte, men de forskellige plantesorter kan være næsten umulige at skelne, så alle former for avocado bør undgås.

 

Behandling af avocadoforgiftning

Der findes ingen direkte behandling imod forgiftning med avocado. Man behandler derfor kun symptomerne. Det vil sige at man forsøger at støtte hjertefunktionen og lette vejrtrækning. Det kan man f.eks. gøre ved at give ren ilt, væskedrivende medicin og forskellige former for hjertemedicin.

Forgiftningen kan give varige mén.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!